Привіт, спільното! Сьогодні в нас не зовсім типова тема, адже мова буде йти про гроші. Навіть краще, про крипту! Зокрема про те, як її дістати, окрім як купити на біржі, чи, прости боже, натапати в черговому скам-проєкті. Про що в нас, до речі, є чудовий огляд ось тут.  

Сьогодні ж поговоримо про AirDrops. Що це таке, чи дійсно крипта сипатиметься на вас з небес, та як відрізнити скам-проєкт від того, на який можна було б витратити час, або навіть гроші. Бо, спойлер, далеко не усі AirDrops безкоштовні.  

Що таке AirDrops? 

AirDrops – це компанії з роздачі криптовалюти, різноманітних альткоїнів, частіше (або в результаті, тут вже як ви дивитесь на це) – shit-коїнів. Щоб почати отримувати криптовалюту від користувача вимагають виконати якісь не дуже складні дії. Інколи для отримання дропу доведеться ще й вкласти гроші, і навіть інколи це вкрай вигідно. 

Традиційно, AirDrops роздають в рамках певної біржі. А для її отримання достатньо поділитися новиною про сам AirDrop, або ж підписатися на соціальні мережі проєкту, стати учасником спільноти, проявляти будь-які інші активності. 

Власне, в залежності від обсягу активностей, може варіюватися і кількість монет, яку ви отримаєте у підсумку. Тож у більшості випадків, усе, що ви витрачатимете, це ваш час. А що стосується безпосередньо профіту, то це буде залежати від успішності проєкту, участь в якому ви будете брати. Проте гроші, традиційно, там не дуже великі. Хоча винятки також бувають. 

Навіщо все це? Очевидно, для просування того чи іншого проєкту. Роздаючи певну кількість монет безкоштовно, творці проєкту залучають до нього певну аудиторію, створюючи ціле ком’юніті. Це сприяє тому, що проєкт вистрілює, тож усе те, що розробники вклали в нього, до них повернеться з величезним плюсом, і вони не зазнають збитків через роздачу монет. Навпаки, отримають профіт. 

Також такі активності сприяють оживленню вже існуючих монет та спільнот, дозволяють проєкту нагадати про себе.  

Тож мета AirDrops – привернути увагу, яка потім буде монетизована творцями токену. 

Різновиди AirDrops 

Існує велика кількість AirDrops. Настільки велика, що їх можна сміливо розділити на усталені категорії.  

Традиційні AirDrops 

Суто технічно, найбільш традиційними AirDrops можна вважати ті, де ви отримуєте криптовалюту за виконання якихось невеличких дій: підписатися на спільноту, репостнути запис з роздачею токенів, і так далі.  

За виконану дію ви отримуватимете фіксовану кількість монет. А коли тираж закінчиться, то, власне, і закінчиться сам AirDrop. Далі вже  ці токени опиняться на біржі, або ж так і висітимуть на гаманцях користувачів, бо проєкт не дожив до лістингу. Буває і таке. 

Стейкдропи 

Якщо ви розбираєтесь в крипті не лише з точки зору того, як лити на крипту трафік, то напевно чули колись про стейкинг. Фактично, це аналог депозиту: ви кладете криптовалюту на зберігання платформу, отримуючи дивіденди в залежності від того, скільки вона там провисіла. Таким чином ви підтримуєте життєдіяльність блокчейну, завдяки чому отримуєте винагороду. 

Власне, стейкдропи – це AirDrop, що проводиться серед тримачів токену, які поклали монету на стейкинг. А інколи і зовсім достатньо її захолдити на гаманці та не продавати на біржі. За це проєкт віддячить вас, скинувши на голову додаткові токени.  

Ретродропи 

Існує тип роздачі токенів для олдів, мета якого – віддячити тим користувачам, які давно вже пов’язані з проєктом. Власне, цілком може бути, що ви колись приймали участь в традиційному AirDrops, а потім під час ретродропу ви отримали ще додаткових токенів. Проте між цими подіями пройде суттєва кількість часу, що варто розуміти. 

Характерна відмінність ретродропів полягає в тому, що їх не можна передбачити. Тобто ви не можете знати напевно, що саме у певний день відбудеться роздача тих чи інших токенів. Організатори їх надсилають у форматі сюрпризу.  

Хардфорк 

Хардфорк – це вже технічний тип AirDrops, який відбувається під час розділення блокчейну. Наприклад, коли традиційний BTC поділився ще й на Bitcoin Cash, власники BTC отримали AirDrop у вигляді останнього коїну. 

Також існує софтфорк, коли розподілення монети ніяк не впливає на протокол. Тоді AirDrop, традиційно, не проводяться. Хоча не без виключень, звісно. 

Bounty 

Якщо ви шукаєте золоту жилу, то Bounty має привернути вашу увагу однією тільки назвою. 

Bounty – це дещо складніший тип AirDrops. Складніший саме для користувача, який планує взяти участь в роздачі. Адже від нього будуть потребувати виконати більш складні, а інколи – майже неможливі дії.  

Так, аби заробити Bounty AirDrops, від вас можуть вимагати привести до проєкту певну кількість людей. Чого майже неможливо зробити, якщо у вас немає власної аудиторії, наприклад.  

Організатори навіть можуть поставити умови, що прийняти участь в роздачі можуть лише ті акаунти, які мають тисячу підписників, наприклад. Тож Bounty – далеко не для всіх. Хоча і через це у тому числі вони і більш вигідні для учасників.  

Як не натрапити на скам? 

Важливо розуміти, що якщо вам необхідно щось платити при AirDrops, то це не завжди є маркером скаму. Зокрема, якщо мова йде про DeFi-проєкти, то там необхідно інвестувати як мінімум на оплату комісій за проведення операцій. І гроші ці, відповідно, отримує не організатор роздачі, а мережа, в рамках якої відбувається подія. 

Найочевидніше, коли в вас напряму хтось ледь не вимагає гроші за те, щоб, наприклад, розблокувати монети. Відповідно, це відвертий скам. 

Не варто також вестись на пропозиції встановити якесь додаткове програмне забезпечення. Максимум, що може бути потрібним для отримання AirDrops, це наявність гаманця у певній біржі.  

Загалом, треба завжди цікавитися будь-яким проєктом, перш ніж залетіти до нього. Бо попри те, що устояти перед халявою досить складно, треба все ж залишати розум холодним. І це правило номер один перед тим, як ви будете взаємодіяти з будь-якими AirDrops.  

Висновок 

Попри те, що халяви, здавалось би, не існує, насправді це зовсім не так. AirDrops підтверджують, що отримати криптовалюту безкоштовно – цілком можливо. І для цього вам, переважно, потрібно виконати лише декілька нескладних кроків. 

Головне – не натрапити на скам. Щоб приймати участь у перевірених AirDrops, треба спілкуватися з тими, хто шарить за криптовалюту. І такі спеціалісти вже точно доєдналися до нашого Telegram-ком’юніті, де ви їх і знайдете! 

З повагою, Ваш Ґік! 

Категорія: