Привіт, шановна спільното! Усі ви знаєте, з яким йобнутим клятим сусідом ми вимушені співіснувати. Невибіркові удари КАБами щодня руйнують наші  міста та вбивають людей, а нещодавні регулярні ракетні обстріли інфраструктури та об’єктів енергетики призвели до того, що наразі ми маємо великі проблеми з електрохарчуванням (це ми вжили заради рофлу, якщо шо).  

Тож, які часи – такий і контент на нашому медіа. Сьогодні ми поговоримо про не зовсім звичайну для нас тему. А саме – про вибір зарядної станції, якої було б достатньо для того, щоб арбітражити під час перебоїв з електропостачанням.  

І якщо ви все ще думаєте, чи треба вам та станція – так, треба. Бо ворог ще нікуди не дівся. Тож найкраще, на що ви наразі можете витратити вільні гроші (чи навіть не вільні), це на зарядну станцію та задонатити Збройним Силам! 

Також нагадуємо, що ми завжди розповідаємо про усе цікаве та важливе зі світу арбітражі. Наприклад, можете ознайомитися з нашим нещодавнім матеріалом про те, що краще конвертить: лендінг чи вітрина

Що таке зарядна станція? 

Зарядна станція – це пристрій, переважно – портативний, який розрахований на те, щоб забезпечити користувача електроенергією у разі, коли відсутнє електропостачання.  

Умовно кажучи, це великий павербанк, який ви можете використовувати не лише для підзарядки якихось гаджетів, а навіть для забезпечення роботи холодильника, щоб в тому не зіпсувалися продукти. Головне – це підібрати пристрій, який буде підходити по усім ключовим критеріям: починаючі від потужності, аж до максимальної місткості батареї. 

Як підібрати зарядну станцію, якої вистачить для потреб арбітражника? 

Власне, головні критерії, які ми маємо враховувати при виборі зарядної станції, це наступні характеристики: 

Обирати зарядну станцію варто за кількома критеріями: 

  1. Місткість АКБ 
  2. Тип акумулятора 
  3. Потужність самої зарядної станції 
  4. Кількість роз’ємів та їх типи 

Загалом, існують варіанти під будь-які потреби. Достатньо лише зарядити гаджети під час відключення електропостачання? Будь ласка, обирайте малопотужну станцію. Треба, щоб працював вищезгаданий холодильник? То це вже дещо дорожчі та більш потужні моделі. 

Що стосується того, яка станція підійде саме вам, то варто детальніше зрозуміти, на що саме впливають ці характеристики.  

Але більш за все, вам варто бути готовим до того, що доведеться дещо підрахувати. Зокрема, яка кількість приладів та з якою потужністю буде заживлена від вашої майбутньої станції.  

Місткість батареї та потужність зарядної станції 

Власне, рахувати ми будемо для того, щоб правильно обрати ці дві характеристики: місткість та потужність. 

Місткість акумулятору в зарядній станції вказують в ватах на годину. Що це означає? 

Наприклад, ми маємо портативну зарядну станцію, з акумулятором ємністю у 2000 Вт/г. Якщо ми під’єднаємо до неї чайник, який споживає ті ж 2 кВт/г, то відповідно такої місткості нам вистачить лише на годину. Але якщо підзаряджати ноутбук, який споживає 200 Вт/ч, то нам того ж обсягу АКБ вистачить для того, щоб 10 годин заряджати ноут.  

Власне, принцип тут цілком зрозумілий: розраховуємо, скільки приладів та з яким споживанням електроенергії (або ж потужністю) ми плануємо підключати до станції – обираємо відповідну місткість акумулятору. 

Важливо не плутати потужність та ємність. Адже якщо в станції АКБ на 1500 Вт/г, то вона цілком може мати номінальну потужність у 2500 Вт/г. Лише при цьому, якщо ви підключите до станції прилад з максимально припустимою потужністю, то станція не пропрацює і годину, тому що закінчиться заряд. 

Якщо вам важко розрахувати необхідну потужність, скористайтесь калькулятором. Зокрема радимо вам інструмент Rewlogan

Завжди хочеться обрати модель з запасом. Але інколи треба ввімкнути раціональне мислення, та подумати, чи так багато тієї їжі я зберігаю в холодильнику, щоб придбати спеціально для цього занадто потужну станцію? Або ж і автономної підтримки вистачить, щоб не зіпсувався той банан. 

Звісно, якщо ваша ситуація відрізняється від нашої, та ви з тих арбітражників, хто звик готувати велику каструлю борщу та ще й підсмажити картоплі, і все це тримати в холодосі – є сенс переплатити за ємність та потужність, адже ви згодом відіб’єте ту суму, яку переплатите на старті. Банально за рахунок економії, бо не доведеться викидати велику кількість зіпсованої іжі. 

Тож висновок: питання суто індивідуальне, і найкраще вам допоможуть калькулятор та раціональне мислення.  

Типи батарей в зарядних станціях

Ніхто не може відповісти напевне, скільки ще часу нам доведеться існувати в подібних умовах. Відповідно варто подумати про те, щоб наша станція послугувала нам якомога довше. Один з ключових чинників, який впливає на це – тип батареї. 

Вибір тут не те щоб дуже великий. Здебільшого, лише два варіанти присутні на ринку. Це ті, що:  

  1. Обладнані літій-іонним акумулятором (Li-Ion); 
  2. Або літій-залізофосфатним (LiFePO4). 

Якщо ви хочете дійсно портативну станцію – обирайте літій-іон. Він легше, адже на 1 кг може містити більше електроенергії, ніж літій-залізофосфат. Проте літій-залізофосфатні акумулятори здатні видавати більшу потужність, а також не схильні до саморозряду. Тож цей варіант більше для тих, хто віддає перевагу потужності та довговічності, а не портативності. 

Порти та додаткові функції 

Також важливим є те, що саме ви зможете підключити до вашої зарядної станції. Тож варто приділити особливу увагу тому, якими портами обладнаний пристрій. І вибирати тут є з чого. 

Майже будь-яка сучасна станція точно запропонує вам роз’єм під 220V розетку. Власне, до неї ви можете під’єднати подовжувач, у який підключите ледь не усе, що є вдома. Лише б вистачило потужності. 

Однак також пристрій може бути обладнано і іншими портами. Наприклад, USB Type-C та Type-A, автомобільний прикурювач, або ж порт для під’єднання сонячної батареї. 

Це вже про додаткові функції. Деякі зарядні станції можуть працювати в зв’язці з сонячною панеллю, завдяки чому вони можуть генерувати та зберігати енергію навіть під час довгих відключень електроенергії. Головне – це сонячна погода, а також достатньо потужна панель, яка могла б швидко заряджати пристрій. 

Також з додаткових функцій можна виділити і наявність в станції вбудованого ліхтарика. Може знадобитися у дуже багатьох випадках. Здебільшого, це вкрай зручно хоча б тому, що в темряві вам буде простіше приєднатися до станції. 

Власне, деякі інші функції також можуть бути присутніми в заряднику. Проте вони специфічні, а головне – індивідуальні. Тож найкращий спосіб зрозуміти, чи треба вони вам – оцінити ваші потреби, про що ми розповідали ще з самого початку. 

Вибір редакції 

Не те щоб ми хотіли вам щось просувати та тим-паче продавати, скоріше поділимось власним досвідом використання зарядної станції. 

Знайомтесь, це Bluetti EB3A! Цей мій маленький помічник, який зокрема дозволяє доставляти до вас контент під час відключень електроенергії. Чого ж ми вирішили його обрати?  

На відміну від Eco-Flow, Bluetti все ж менш розпіарений в нас. Проте це ніяк не впливає на ціну, адже вартує він також дохріна. Як і будь-яка інша зарядна станція, в цілому. 

Bluetti EB3A не дуже потужна, власне тут заявлено про 300 Вт/год місткості з такою ж потужністю. І в цілому, десь так воно і виходить. 

Використовую я її виключно для підзарядки ноутбука. Куди менш часто – підзаряджаю ще й деякі інші девайси: навушники, телефон.  

Якщо говорити про ноут, то мого Bluetti мені вистачає на 2-2,5 години зарядки. Вдень я завжди тримаю ноут повністю зарядженим. Тож можу користуватися декілька годин від батареї, потім близько двох годин на зарядці, і потім ще декілька годин від батареї. Загалом, мені цього вистачає навіть під час достатньо довгих відключень. 

Якщо треба підключити роутер – це також не проблема, адже “тягне” він взагалі мало. 

Підключати якусь плиту, або холодильник – не стоїть на меті. Адже майже не готуємо, тож їжа не пропадатиме. 

Для роботи такого пристрою вистачає з головою, ціна питання – близько 400$. Сам він заряджається також дуже швидко, ледь не до години. Проте намагайтесь не розряджати його повністю, тому що потім він довго оговтується після такого. 

Висновок 

Тут має бути лише один висновок: русня = гній. Проте ми все ж маємо додати, що наявність в вас зарядної станції – це не тільки про роботу. Це зокрема і про можливість залишатися на зв’язку, маючі змогу підзарядити той же телефон. Та й загалом рятує менталку, адже не встигаєш зійти з глузду без світла.  

Тож чи вартує воно того? Безсумнівно, так. Головне – обрати ту зарядну станцію, що задовольнить ваші потреби. 

А якщо тобі хочеться отримати додаткову пораду від користувачів інших зарядних станцій, то залітай до нашого Telegram-ком’юніті! Ми далеко не єдині, хто використовує їх задля того, щоб мати змогу більш-менш стабільно працювати у такі важкі часи. 

Будьте у безпеці, Ваш Ґік!   

Категорія: