Привіт, спільното! Якісна SEO-оптимізація – це можливість отримати шалений притік органічного трафіку з пошукової системи. Проте якщо ви  вебмастер, або коли-небудь взагалі займалися веденням власного сайту, то напевно знаєте, як інколи поводять себе пошукові системи: відмовляються індексувати сторінки, всіляко вставляють палки в колеса з кожним новим апдейтом, і так далі. 

Головна складова успішної SEO-оптимізації – це обізнаність. Треба розумітися на трендах в SEO, щоб ваш сайт був попереду інших. Про такі тренди і говоримо у сьогодняшньому огляді. 

Нагадуємо, що SEO-трафік – це нативний трафік, та ще й вкрай дорогий. А чи нативний відрізняється від, наприклад, УБТ – читайте в нашому окремому огляді.  

Як відбуваються зміни в SEO? 

Головні чинники, які впливають на зміни в SEO-оптимізації, це оновлення алгоритмів пошукових систем. В залежності від того, який параметр буде ключовим для Google саме сьогодні, буде залежати успіх оптимізації ресурсу. Власне, якщо вчора було актуальним закупати зовнішні посилання, то сьогодні це може лише нашкодити вашому сайту. Це як приклад. 

Загалом же, більшість оптимізаторів вже давно помітили, що у питаннях нововведень в SEO можна застосувати гіпотезу циклу хайпу від Gartner. Якщо коротко, то це більш наукова та розгорнута версія класичного “все нове – це позабуте старе”.  

Посилання роляють все менше? 

Знову лунають наративи про те, що зовнішні посилання будуть впливати все менше на просування веб-сайту. У тому числі, багато хто приводить слова Гарі Іллйєса, аналітика з Google Search team, який під час SERP Conference 2024 заявив, що “…нам достатньо лише декілька посилань, щоб ранжувати сторінки”. 

Цю цитату наводить Патрік Стокс у своєму Х-акаунті, і власне від цього почалися усі поточні спекуляції про те, що варто потрохи відмовлятися від шалених бюджетів, які прийнято витрачати на купівлю зовнішніх посилань. 

Але! Якщо подивитися статистику та дані в SERP або Ahrefs, то тренд на закупівлю зворотніх посилань нікуди не дівся. І це все ще основний інструмент в просуванні вашого сайту. Головне – приділити особливу увагу якісному лінкбілдінгу. 

SEO застосовується до відео 

Якщо ви заливаєте трафік з YouTube-каналу, то вам варто знати, що ви також можете використовувати SEO-оптимізацію для того, щоб отримати додаткові перегляди. 

До того ж SEO-оптимізація дозволяє отримувати більше органічного трафіку не лише на відео в YouTube, але й в TikTok. Причому в останньому випадку, при якісній оптимізації, ви можете отримати ледь не в рази більше профіту, ніж у випадку з YT.  

Ігнорувати SEO-оптимізацію відосів ніяк не можна. Тому що отриманий таким чином трафік ви зможете переливати як на ваш власний сайт, так на лендінг та оффер.  

Голосовий пошук 

Відповідно до вищезгаданого циклу хайпу, знову на арені з’являється голосовий пошук. Як не дивно, під нього треба окремо оптимізувати ваш ресурс, що насправді доволі складно. Але чи виправдано? 

Ймовірно, ні. Навіть великі бізнеси не витрачають час та сили на те, щоб оптимізувати свої ресурси під голосовий пошук. Але тут ми можемо спостерігати і зворотню можливість: доки вони ігнорують цей інструмент, може є шанс перехопити ту частину трафіку, що гуглить за допомогою мікрофону? 

Відповісти важко. Власне, тому цей тренд ми і згадали: сперечань стосовно доречності оптимізації під голосовий пошук багато, а відповідей – нема. 

Використання ШІ при оптимізації веб-сайтів 

ШІ SEO – це сучасний тренд, який полягає в використанні штучного інтелекту для того, щоб ще краще та ефективніше оптимізувати ваш сайт. Переважно, ШІ використовують для аналітики, проте існують і інші популярні кейси, де ШІ допомагає з SEO.  

Зокрема такі інструменти, як SurferSEO, формують ТЗ для контенту, щоб той мав більше шансів потрапити на високі сходинки пошукової видачі. Тож ігнорувати ШІ при оптимізації сайту ви точно не можете! 

Якісний контент приносить трафік? 

Google завжди акцентує увагу оптимізаторів на необхідності робити якісний та унікальний контент. Існують окремі інструменти, що аналізують ці параметри, і вони наче мали б впливати на ранжування. Проте на практиці, далеко не завжди якісний контент дає приріст позицій вашому сайту. Але чи означає це, що немає сенсу взагалі приділяти особливу увагу контенту? 

Ні, не означає. Адже існує зворотня ситуація, коли тексти, викрадені з інших джерел, приводять до санкцій з боку ПС. Але більш того, контент існує і за межами SEO, та впливає зокрема на рівень довіри до вашого ресурсу, його авторитет не лише в очах пошукової системи, але і звичайного споживача. 

Тож чи варто приділяти увагу якісному контенту? Так. І нехай його вплив на SEO не дуже значний, треба мислити на два кроки вперед, щоб зрозуміти, що ігнорувати цей аспект не можна.  

CWVs все ще головний фактор оптимізації 

І останній, але найголовніший тренд – це вплив Core Web Vitals на просування інтернет-ресурсів. Що таке CWVs? 

CWVs (Core Web Vitals) – це група метрик, яким Google  приділяє особливу увагу. Саме цей параметр найбільше впливає на результати пошукової видачі. 

Ключові складові CWVs наступні: 

  • Швидкість завантаження веб-сайту 
  • Інтерактивність 
  • Візуальна стабільність 

Фактично, це ключові параметри, які відображають, наскільки якісно пропрацьовано на вашому сайті фронт- та бекенд складові. Саме з технічного боку. 

Насправді, та ж швидкість завантаження сторінок на вашому сайті вже давно дуже сильно впливає на його позиції. І цей тренд нікуди не дівся. Тож чи треба вкладати сьогодні в те, щоб ваш сайт працював максимально наближено до ідеалу? Так, сто відсотків! 

Висновок 

Про багато з трендів, які ми сьогодні згадали, ви напевно вже чули. Можливо, навіть дуже давно. Проте це цілком зрозуміло: ситуація в SEO вкрай циклічна, і якісь окремі прийоми, які були дієвими вчора, сьогодні можуть давати зворотний ефект. І це нормально, це так і працює. 

Тож єдине, що залишається – це завжди слідкувати за трендами, щоб не втрачати трафік. А краще за все це робити разом, адже дві голови краще, ніж одна. А найбільше розумних голів ви знайдете в нашому Telegram-ком’юніті, куди ми вас радо запрошуємо! 

Як завжди з повагою, Ваш Ґік! 

Категорія: