Привіт, спільното! Останнім часом ми все частіше розповідаємо про криптовалюту. І у цьому немає нічого дивного, адже крипта активно фігурує в арбітражному маркетингу: починаючі від методу оплати, і аж до окремої вертикалі. Яка, до речі, вкрай профітна, якщо вміти з нею працювати. Про це ми окремо розповідали ось тут

Сьогодні поговоримо про те, звідки взагалі береться криптовалюта, як її можна заробити, окрім як придбати на біржі. Сподіваємось, буде цікаво! 

Що таке стейкінг криптовалюти? 

Якщо говорити максимально простою мовою, то стейкінг – це прямий аналог традиційного депозиту, який ми робимо в банку: ми кладемо певну суму токенів на визначений (або необмежений) період, після чого отримуємо назад наші токени, та ще й винагороду у вигляді відсотка від тієї суми, яку ми “заморозили”. 

І так, якщо мова йде про стейкінг на певний період, то ваші гроші будуть саме замороженими. Проте це вас зробить валідатором в мережі: ваші активи будуть слугувати помічником під час підтвердження транзакцій в блокчейн-мережі. Власне, за це ви і отримуєте винагороду: ваші гроші допомагають існувати мережі, а мережа винагороджує вас за це додатковими токенами. 

Важливо, що далеко не всі криптовалюти можна використовувати для стейкінгу. Для цього монета має існувати на базі консенсусу Proof of Stake, де нові блоки генеруються саме тоді, коли учасники мережі заморожують свої монети. Тобто ви фактично створюєте нові монети, як і при майнінгу, але при цьому від вас вимагається лише, фактично, витримка. Ну і наявність необхідних токенів, звісно ж. 

Серед токенів, які підтримують стейкінг, чимало відомих та популярних. Зокрема, на базі цього консенсусу функціонує і Ethereum (ETH), і Solana (SOL), TRON (TRX), і багато інших. 

Переваги стейкінгу криптовалюти 

Поговоримо про переваги стейкінгу та чому стейкінг найбільш привабливий метод видобутку криптовалюти для кожного пересічного користувача. 

По-перше – це, фактично, метод отримання пасивного прибутку. Адже для того, щоб вам надходила винагорода, достатньо лише заморозити ваші активи. І все. До того ж не забуваємо, що винагорода буде нараховуватися саме у вигляді тієї монети, яку ви заблокували. А тому, якщо вона подорожчає до кінця періоду стейкінгу, то ваш профіт буде значно більшим. 

По-друге, ви берете участь у функціонуванні блокчейну, і для цього не треба мати надпотужне комп’ютерне залізо, як у випадку з майнінгом. Достатньо мати лише гаманець у біржі, певну кількість монет, і все.  

Варто також виділити про існування окремих проєктів, де під час стейкінгу ви отримуватимете не лише відсоток від заблокованих токенів, але й AirDrops з інших монет у якості додаткової винагороди. Такі івенти можуть відбуватися не лише в межах окремих блокчейнів, але й як маркетингова компанія конкретної біржі. У будь-якому разі, для нас, молодих інвесторів, це додаткова можливість отримати ще більший профіт. 

Загалом, якщо ви диверсифікуєте ваші активи за допомогою криптовалюти, то ігнорувати стейкінг вам точно не варто. Адже це гарна можливість не лише зберегти ваші активи, але й отримати профіт. Як мінімум, ви отримаєте ще більше токенів. А якщо вони подорожчають, то тут вам і профіт у грошовому еквіваленті. 

Проте не треба сприймати це як фінансову пораду! Вважайте, що це просто рефлексія 😁 

Чи існують ризики при стейкінгу криптовалюти? 

Варто також поговорити і про ризики. Серед таких ми би особисто виділили наступні: 

  1. Ви фактично блокуєте гроші, що можете бути критичним, якщо ви вирішите покласти на стейкінг останні активи (чого ми категорично не радимо робити). І хоч існують механізми антистейкінгу, коли ви повертаєте собі заморожені кошти, варто розуміти, що в такому випадку ви підпадете під санкції блокчейну, і втратите частину накопиченої винагороди; 
  2. Сам механізм антистейкінгу відбувається не миттєво. І якщо вам треба терміново повернути токени, то вам все одно доведеться певний час почекати; 
  3. Найбільший ризик пов’язаний з ліквідністю обраного токену: якщо ви блокуєте гроші на довгий період, наприклад – на рік, то існує цілком реальний ризик, що за цей час монета втратить в ціні відносно до фіатної валюти. Відповідно, ваші активи знеціняться, а отримана винагорода за стейкінг це навряд чи перекриє. 

Власне, тому багато інвесторів обирають для стейкінгу найбільш перспективні монети. Хоча навіть це не є якимось запобіжником. Адже коли крипторинок падає, то це тягне до низу абсолютно всі монети.  

Також відмітимо, що в окремих випадках, ви можете використовувати стекінг без терміну, що дозволить вам повернути активи у будь-який момент. Проте у такому випадку, не доведеться і розраховувати на високий відсоток винагороди.  

Висновок 

Стейкінг криптовалюти на консенсусі Proof of Stake – це реальна можливість збільшити кількість токенів у вашому інвестиційному портфелі. Варто не забувати про існуючі ризики, та ні в якому разі не заморожувати останні гроші, які у вас є на гаманці. Ба більше, головним при стейкінгу є те, що ви підтримуєте життєдіяльність блокчейну. Тож і механізм цей найбільш актуальний саме для криптоентузіастів, на нашу думку. 

А чи тримаєте ви токени на стейкінгу, чи використовуєте криптовалюту лише для розрахунків? Діліться досвідом у нашому Telegram-ком’юніті. Також будемо раді побачити ваш фідбек стосовно того, чи подобається вам взагалі контент, пов’язаний з криптовалютою, або ви тут лише за арбітражем.  

З повагою, Ваш Ґік! 

Категорія: