Привіт, спільното! Інколи здається, що золота епоха email-маркетингу далеко позаду. Проте це досить хибне враження, яке формується в нас через міфи, які не мають нічого спільного з реальністю. Власне, такі міфи ми і спробуємо розвінчати сьогодні в нашому огляді.  

Чи означає наш матеріал, що треба кинути все, та заливати трафік через email-розсилання? Точно ні. Але також цілковита правда, що цей інструмент ігнорувати не варто. Але про все по-порядку. 

Нагадуємо, що ми завжди розповідаємо як про забуті, так і про нові джерела трафіку, які ще не встигли стати мейнстримними. Зокрема радимо вам ознайомитися з нашим оглядом Discord, як нового джерела трафіку, про яке часто забувають.  

Що таке email-маркетинг? 

Email-маркетинг – це метод просування офферу за допомогою електронних листів, які надсилають цільовій аудиторії. При, так би мовити, “білому” підході, ваші листи будуть надіслані виключно тим людям, які самостійно того забажали: дали згоду на отримання розсилання, власноруч надали вам власні контакти тощо.  

Якщо ви здійснюєте масштабну відправку електронних листів по адресах, які ви купили у вигляді готової бази, то це вже звичайний спам, який має мало спільного зі справжнім email-маркетингом. 

Якщо говорити про перспективи, та взагалі доцільність такого методу просування офферу, як email-маркетинг, то достатньо лише звернути увагу на ваш поштовий клієнт. Там вже давно існують окремі папки під промо-пропозиції. А у випадку з Google ця папка ще й еволюціонує. Так, наразі Google навіть маркує таки листи спеціальним таймером, який демонструє, скільки ще триватиме та чи інша промо-акція. Тож очевидно, що email-маркетинг все ще розвивається, а тому – його не варто ігнорувати. 

Проте зібралися ми тут тому, щоби з’ясувати, а чому взагалі хтось вирішив, що електронні листи вже не конвертять трафік? На нашу думку, у тому винні міфи, які ми спробуємо не лише розглянути, але й за можливості спростувати. 

1. Будь-які розсилки – це апріорі спам 

Тут навіть нема чого говорити, адже будь-який метод просування можна перетворити на спам. Запустіть одне й те саме оголошення з тисячі аків в ФБ, і це також буде спамом. 

Інша справа, що зробити спам-розсилання електронною поштою стало набагато легше, бо знайти готову базу адресів вже не проблема, а щоб зробити масовану відправку достатньо завантажити ПЗ.  

Проте якщо говорити про нормальний email-маркетинг, де клієнт сам погоджується отримувати пропозиції від вас, то ніякої мови про спам тут не може навіть йти. При цьому ви все ще зможете пропонувати будь-які оффери вашому ліду, доки він не відпишеться від розсилки.  

2. Розсилання не працюють, це архаїзм в маркетингу, листи ніхто не читає 

Стосовно того, що email-маркетинг вже вкрай застарілий, також існує забагато думок. Проте ми в цьому питанні звикли мислити раціонально, беручі до уваги виключно факти. 

Головною інформацією ділиться з нами Statista, до якої ми звикли звертатися, коли нам потрібні точні цифри. 

Так, згідно з їх аналізом, прибуток від email-маркетингу у 2024 році складе 9,5 мільярда доларів. При цьому ROI, який продемонструють такі РК, буде демонструвати таку рентабельність, що майже не існує інших каналів трафіку, які могли б конкурувати у цьому параметрі з email-розсилками. 

Головна причина таких показників – наявність електронних поштових скринь у понад ніж 4 мільярдів користувачів, і ця цифра постійно зростає.  

Що стосується того, як часто відкривають електронні листи, то 30 відсотків маркетологів зазначили, що 10-20% їх листів було прочитано. А понад 57 відсотків маркетологів зафіксували ще кращий показник: відкрито було від 20% до 50% надісланих листів. 

Тож чи застарів email-маркетинг? Ну, якщо він все ще працює, а цифри вказують саме на це, то ні. Він все ще актуальний. 

Якісний email-маркетинг – це складно й дорого 

Тут насправді все не настільки очевидно. І тут точно є що обговорити. 

Завдяки чому вдається конвертити трафік, коли ви надсилаєте електронний лист? У першу чергу, його мають очікувати від вас, щоб ми розуміли, що працюємо саме з ЦА, а не просто з рандомними людьми. 

Далі починають відігравати роль те, що собою представляє ваш лист: як він оформлений, яким текст ви використали, наскільки унікальна та корисна ваша пропозиція для споживача, і так далі. Тобто факторів, які впливають на успіх конверсії – вкрай багато. 

Власне, звідси випливає ще одна думка, що створити якісний лист доволі дорого. Бо треба допомога і веб-дизайнера (причому потрібен цілий фронтенд, який зможе розмістити у листі повноцінний вебінтерфейс), треба також заплатити крутому копірайтеру, який напише текст, що продаватиме, ще й ПЗ купи, щоб усе це потім розіслати у два кліки, а не по окремості. 

Проте! Нагадаємо, що на дворі вже далеко не нульові роки. Тож більшість з цих процесів можна перекласти навіть на ШІ, про який ми тут часто згадуємо. Тож за бажанням, ви можете без зайвих проблем створити лист за лічені копійки, що дозволить вам отримати саме той високий ROI, про який згадує Statista.  

Висновок 

Email-маркетинг – це класичний спосіб просування та продажу продуктів, який не варто ігнорувати навіть сьогодні. Попри те, що збір бази підписників може відняти достатньо багато часу, усе це компенсується низькою собівартістю ваших майбутніх РК. А чим дешевша РК – тим більший ваш профіт. 

А чи використовуєте ви поштову скриню для просування офферів, або ж вона вам слугує виключно для отримання кодів підтвердження в FB чи інших проєктах? Розповідайте в нашому Telegram-ком’юніті, де ми формуємо найкращу арбітражну спільноту України! Не упусти можливість стати її частиною! З повагою, Ваш Ґік!

Категорія: