Привіт, спільното! Арбітраж трафіку багато в чому схожий з класичними продажами. Власне, як і будь-який маркетинг. Тож дуже важливо, щоб продукт, який ви просуваєте, викликав максимальну довіру з боку потенційного споживача. І досягти цього можна лише при ретельному підході до планування РК. Зокрема, не варто оминати стороною і таку, здавалось би, дрібниця, як доменне ім’я. 

Сьогодні поговоримо про те, чому не варто нехтувати вибором та купівлею власних доменних імен в своїх кампаніях. А перед початком радимо ознайомитися і з іншими нашими матеріалами. Зокрема нещодавно ми розповідали про те, що краще конвертить: вітрина чи лендінг?  

Чому важливо обирати унікальні доменні імена? 

Доменне ім’я – це те, що користувач вводить в поле адреси для того, щоб потрапити на той чи інший сайт. Відповідно, якщо він навіть перейшов на сайт за посиланням, то у тому ж полі він все ще бачить домен.  

Щоб розуміти, наскільки важливим є якісне доменне ім’я, можна згадати історії, коли люди спеціально займали ті чи інші назви, які імітують ім’я відомого бренду, і потім перепродавали такі домени за шалені гроші. Наприклад, https://microsoft.com/ та https://microsfot.com/ – наче не так вже кидається у око, що щось тут не так? Та й зробити одруківку і потрапити на сайт-обманку – досить просто. Власне, тому такі імена і були в ціні. 

Наразі ж, коли майже будь-який користувач вводить у поле адреси пошуковий запит замість доменного імені, такі кейси втрачають актуальність. Проте причини купити та використовувати унікальний домен для ваших сайтів чи лендингів все ще є.  

Допомога в SEO-просуванні  

Найголовніше – це трафік. І якісне доменне ім’я може суттєво збільшити його кількість. Адже до якісних доменів, зокрема – високого рівня, пошукові системи ставляться більш лояльно. Цей тренд в SEO залишається актуальним протягом багатьох років.  

Довіра та авторитетність 

Якісне та лаконічне доменне ім’я викликає більше довіри, ніж щось незрозуміло в полі з адресою. І якщо вам здається, що на це звертає увагу лише досвідчений користувач інтернету – це зовсім не так.  

Як ми вище згадували, арбітраж – це, фактично, продажі. І будь-який споживач зовсім не хочу витрачати гроші, тож його треба мотивувати, продавати йому продукт. Зокрема і за допомогою якісного домену. Чи можете ви собі представити, що купуєте дорогу річ у продавця, який одягнений в брудний одяг, та працює з недобудови?  

Доменне ім’я – це певною мірою ваш одяг, а лендінг – ваш магазин. 

Унікальне доменне ім’я – складова бренду  

Якщо ви працюєте з багаторівневими та складними рекламними кампаніями, де недостатньо залити трафік на лінк, а треба ледь не будувати бренд з нуля, то використовувати унікальний домен вам конче необхідно. 

Особливо, якщо приділити достатньо уваги самому неймінгу. Так, якщо ваш домен – це невід’ємна складова бренду, то він має бути лаконічним, проте красномовним. Якщо домен легко запам’ятати, він відбивається у пам’яті споживача, то він зможе повернутися на ваш ресурс навіть без допомоги пошукової системи. 

Коли нам треба продати чоботи з заводу, то ми розуміємо, що нам на OLX. І це не лише завдяки рекламі у “тєліку”, а й зокрема завдяки лаконічному доменному імені. 

Загалом, власне доменне ім’я в контексті бренду, це: 

  1. Можливість виділитися на фоні конкурентів 
  2. Заявити про свій професіональний підхід у всьому, включаючи вибір адреси сайту 
  3. Кращий споживацький досвід, клієнт може запам’ятати назву сайту, згадає її під час розмови з другом, і ось ви отримали безкоштовний лід за допомогою ефекта сарафанного радіо 

При ефективному просуванні, доменне ім’я може закріпитися на скронях у безлічі людей, і вони згадають саме ваш сайт, коли їм знадобиться той продукт, що ви продаєте. І навіть якщо це лише лендінг, це все ще можливість отримати профіт. І щоб він був відчутнішим, приділяйте увагу усім дрібничкам, яких в будь-якій РК вистачає.  

Чи існує ідеальне доменне ім’я? 

Ніхто не зможе порадити вам ідеальне доменне ім’я. Проте якщо розуміти, від чого відштовхуватися при його формуванні, у вас не виникне проблем з тим, щоб сформувати його самостійно. 

Так, ідеальний домен це той, який: 

  1. Відображає тематику вашого сайту чи лендінгу. Адже це дозволить вибудовувати асоціативний ряд в голові потенційного клієнта, що створить умови, коли він згадає саме вас, коли треба скористатися послугою чи придбати товар. 
  2. Запам’ятовується, у тому числі завдяки невеликій кількості символів. Також дуже добре, якщо його легко ввести в поле адреси у браузері, адже це дозволить користувачу одразу потрапляти до вас, без необхідності використовувати пошукову систему. Наприклад, якщо ви робите залив на гальмівні колодки для авто, то що буде краще: galmivni-kolodky-dly-avto.ua, чи abs.in.ua? Приклад доволі тупенький, проте має добре відображати сенс, як нам здається. 
  3. Якщо мова знову заходить за бренд, то варто запевнитися, що ваше доменне ім’я не порушує чиїсь авторські права, та не використовує той чи інший торгівельний знак (як наш приклад вище, кхм-кхм). Якщо це не перевірити завчасно, то можна зіткнутися з тим, що ваш домен просто заблокують на вимогу правовласника. Радимо робити так, як творці “Mortal Kombat”, де літера “K” з’явилась не тому, що вони не знають, що правильно “combat”, а тому що Mortal Combat було банально зайнято. 

Власне, тут є з чим експериментувати. І ми радимо це робити, щоб ваші РК були ще профітнішими. 

Висновок 

Деякі арбітражники не звикли купувати власні домени, використовуючи лише те, що їм надає партнерська програма чи сам рекламодавець. Проте якщо ви хочете заробляти більше, ніж інші, то і ваш підхід має відрізнятися. Зокрема і вищим рівнем професіоналізму, увазі до деталей тощо.  

Доменне ім’я – це наче і дрібниця. Але приділіть їй достатньо уваги, і ось до вас повертається трафік, приходять ліди, на які ви навіть не очікували, чи ваш сайт зовсім віруситься у Твіттері. 

А що ви про все це думаєте? Чи погоджуєтесь ви з тим, що необхідно юзати унікальні домени в своїх РК, чи усе це лише мінус в бюджеті? Діліться думками в нашому Telegram-ком’юніті, де ми завжди обговорюємо найсвіжіші новини зі світу арбітражу!  

З повагою, Ваш Ґік! 

Чи варто використовувати унікальні доменні імена в арбітражі FAQs 

Що таке доменне ім’я? 

Доменне ім’я – це послідовність символів, що формують адресу вебсайту. Ці символи користувач вводить у відповідне поле в браузері, чи навіть в пошуковій системі, а самі адреси мають різні рівні: від першого і нижче. 

Як перевірити доменне ім’я? 

Ви можете завчасно перевірити доменне ім’я, щоб дізнатися, чи не зайнято воно кимось іншим. Для цього підійдуть відповідні сервіси, зокрема WHOIS, які безкоштовні.  

Категорія: