Привіт, спільното! Говорячи доволі часто про гемблінг та iGaming в цілому, ми помітили, що майже ніколи не згадували про беттінг, як про окреме явище, окрему вертикаль. Сьогодні ми вирішили виправити цей недолік, тож підготували для вас великий огляд. Приємного ознайомлення! 

А перш ніж ми розпочнемо, хотілось би нагадати вам, що беттінг також відносять до індустрії iGaming. А що саме це за індустрія – дивіться в нашому окремому огляді

Що таке беттінг загалом? 

Беттінг – це не лише про вертикаль в арбітражі. Це ще окремий вид діяльності, що пов’язаний зі ставками на спорт, спортивні події. В цілому, це досить класичний тип парі, ледь не традиційний. 

Як загалом працюють ставки? Людина укладає парі з букмекерською конторою, яка своєю чергою пропонує свій погляд на шанси, що відбудеться той чи інший сценарій, який виражений у коефіцієнті. Якщо гравець виявився правий, то він отримує назад свої гроші + гроші букмекера. В зворотному випадку, все залишається у БК. 

Власне, беттінг-вертикаль – це категорія рекламних офферів від букмекерських контор, де нам пропонуватимуть лити трафік на сайт. Винагороду ми будемо отримувати, як правило, за програши гравців, яких ми приведемо. Хоча існують і інші моделі оплати, про які ми також поговоримо. 

Які моделі оплати існують в беттінгу? 

Головне, для чого люди йдуть в арбітраж трафіку – це, звичайно, гроші. Тож з них і розпочнемо.  

Трафік в беттінгу можна монетизувати за наступними моделями: 

  1. CPA – не дуже поширена, проте все ж можна зустріти. Платять за реєстрацію нового гравця, або за внесення першого депозиту (FDP); 
  2. RevShare – букмекер платить партнеру відсоток від програшів гравця; 
  3. Гібрид – платять як за реєстрацію з депозитом, так і відсоток від програшів. 

Власне, це головні три моделі, які присутні у переважній більшості офферів. Проте також можна зустріти і інші, більш незвичні. Наприклад, суто CPL, та навіть CPI (cost-per-instal). В останньому випадку, виплата нараховуватиметься, коли гравець завантажить та інсталює мобільний застосунок БК.  

Важливо розуміти, що на відміну від CPA, прибуток по RevShare буде помітним та відчутним лише при грі в довгу. Тож якщо вам хочеться лише затестити вертикаль, то краще обрати CPA-оффери. 

Найкращі ГЕО для беттінгу  

Навряд чи існує якийсь ген азартності. Проте все ж існують окремі країни, які більш схильні до того, щоб робити ставки на певні спортивні події. 

Це зовсім не якийсь феномен. Адже в бідних країнах люди дуже сильно хочуть отримати легкі гроші та ще й побільше. А ось в країнах рівня Tier-1 ставлять на спорт більше для того, щоб отримати додатковий дофамін. Відповідно, країни, що десь там посередині, навряд чи можуть конкурувати з Tier-1 та Tier-4. Адже перші – найбільш платоспроможні та зацікавлені в ставках, останні – також зацікавлені, а їх менша платоспроможність компенсується більш низькою ціною трафіку. 

 До того ж такі країни Tier-4, як Індія чи Африка, будуть ідеальним вибором для новачка. Адже комбінація попиту на азарт при низьких витратах на трафік дозволять вам краще відчути вертикаль, набити руку, та не злитися в нуль за першу РК. 

Важливо вміти аналізувати ЦА 

Окрім того, що дуже важливо обрати правильно ГЕО, не менш важливим є і ЦА. Адже навколо цього ви будете будувати вашу рекламну кампанію. 

В залежності від того, на який ви вид спорту будете заливати трафік, з якої країни, буде залежати портрет вашого цільового трафіку. Адже якщо мова йде про умовний футбол, то ви можете сміливо робити ставку на платоспроможних чоловіків середнього віку 25-45 років, якщо заливаєте з Тір-1 країни. 

Також існує ще і кіберспорт, де абсолютно своя аудиторія, яку складає переважно молодь. І хоча дорослі чоловіки також можуть ставити на умовну Dota 2, головну ставку краще робити на хлопців віком 20-25 років. Бо так ви отримаєте більше лідів. 

Спеціалісти також радять звертатися до самого реклу, щоб той надав вам додаткову інформацію по ЦА. Наприклад, хто найчастіше депає в певному регіоні на той чи інший вид спорту. Саме важливе, щоб інфа була стосовно людей, які вносять депозити, а не просто реєструються. 

Кіберспорт – окрема гілка беттінгу? 

Також важливо згадати ще й кіберспорт, який вже давно виділяють як зовсім іншу категорію парі. 

Ставки на кіберспорт – це все той же тоталізатор, але усі наявні тут події будуть пов’язані зі змаганнями в межах комп’ютерних ігор: Counter-Strike, Dota 2, LoL, і так далі. 

Власне, якщо дивитися на статистику країн Tier-1, то там кіберспорт займає стабільно високі позиції з точки зору того, скільки глядачів збирає навколо себе та чи інша подія. Навіть фінали з баскетболу в Сполучених Штатах набирають вже менше переглядів, ніж кіберспортивні події. 

В цілому, якщо ви не боїтесь лити трафік з Тір-1, та маєте певний досвід роботи  традиційним беттінгом, то краще спробувати реалізувати бюджет саме у зв’язках з кіберспортом. Адже тут ми маємо ЦА, яку складають молоді та азартні люди, серед яких немало платоспроможних айтівців, тож маємо реальну перспективу отримати високий профіт! 

Висновок 

Беттінг – класична та універсальна вертикаль, на яку можна заливати трафік з багатьох країн, працювати з абсолютно різними ЦА, і при всьому цьому отримувати стабільно високий чек. Головне – це проаналізувати ринок, трошки шарити за спорт, та бути готовими тестити зв’язки. Адже конкуренція тут шалена, і зайняти власне місце інколи досить складно.  

А чи заливаєте ви на беттінг, або ігноруєте такі вертикалі? Діліться досвідом в нашому Telegram-ком’юніті, де спілкуються найдосвідченіші арбітражники України! 

З повагою, Ваш Ґік! 

Категорія: