Привіт, спільното! Навіть трошки важко уявити, що серед наших читачів вже можуть бути люди, які зовсім не пам’ятають епоху мобільного WAP-інтернету. Коли для того, щоб отримати доступ до інтернету з мобілки (саме з мобілки, навіть не зі смартфону), доводилося пів дня налаштовувати телефон. 

Власне, приблизно тоді, років 15 тому, з’явилась така вертикаль, як вапклік (WapClick). І завдяки тому, що вона змогла адаптуватися під сучасні реалії ринку, з такими офферами працюють навіть і сьогодні. Якщо ж ви все ще не знаєте, що це за ніша, які її переваги, та чи заслуговує вона взагалі на увагу – цей огляд для вас! 

Також нагадуємо, що в нас на огляд постійно потрапляють і інші, частково забуті ніші. Зокрема нещодавно ми розповідали вам про те, що таке свіпстейки та чи актуальні вони в 2024 році. Радимо ознайомитися! 

Що таке wapclick-оффер? 

Wapclick працює наступним чином: трафіку пропонують підписатися на розсилку, наприклад, прогнозів погоди, і якщо він погоджується – з його рахунку знімають певну суму грошей. Власне, такі ось сервіси підписок – це і є наші рекламодавці, які формують оффер.  

Конверсія відбувається наступним чином:  

  1. Лід потрапив на лендінг, де його ознайомлюють з умовами та перевагами підписки; 
  2. Він погоджується, після чого має її активувати, за допомогою телефонного виклику, СМСки, чи просто переходом за посиланням; 
  3. Якщо у ліда достатньо грошей на балансі, пройде оплата підписки, а ви отримаєте вашу винагороду. 

Гроші будуть зніматися протягом усього часу підписки, тож якщо вам потрапиться неуважний користувач, або дійсно зацікавленій в таких підписках, то ви матимете змогу отримувати стабільно пасивний профіт. Але це в ідеалі. 

Окрім погоди, існує і безліч інших категорій: від гороскопів до адалту. А звідси випливає і перша перевага цієї вертикалі – можливість підібрати оффер під різну ЦА. 

Різновиди Wapclick 

Сам Wapclick також можна розділити на дві ключові категорії, які можна обумовити технологіями, згідно з якими відбувається конверсія. Так, існують Wapclick-оффери, що працюють за методами: 

  • Прямого білінгу 
  • SMS-білінгу, Click2SMS 

У випадку з прямим білінгом, конверсія відбуватиметься лише тоді, коли з оффером взаємодіє юзер, що користується мережами 3G, 4G або 5G. Що стосується SMS-білінгу, то там такі обмеження відсутні. 

Також прямий білінг можна поділити на два типи, в залежності від швидкості конверсії. Так, прямий білінг буває з: 

  1. Конверсією в 1 клік, коли користувачу достатньо одного кліку для оформлення підписки; 
  2. Конверсією в два кліки, коли користувача перекидає ще на одну сторінку, що потенційно дозволить зробити висновки, що ця конверсія була бажана не лише для арбітражника та рекла, але й для самого користувача. 

Головна перевага офферів з прямим білінгом – простота отримання конверсії. Адже попри необхідність контролювати, з яким підключенням користувач перейшов на лендінг, SMS-білінг при цьому ще складніший.  

У першу чергу, Click2SMS вимагає від користувача, щоб той залишив номер свого мобільного телефону на лендосі. І далі він: 

  • Отримує SMS-повідомлення з усією інфою про підписку, після чого йому запропонують відповісти (наприклад, “Так” чи “Ні”), чи бажає він оформити підписку. Це модель Mobile Originated, або ж MO. 
  • Отримує SMS-повідомлення з PIN-кодом, який необхідно ввести на тій самій посадковій сторінці. Це модель Mobile Terminated, MT. 

Варто розуміти, що якоїсь реальної цінності більшість цих Wapclick-офферів не представляє. Тому більшість арбітражників роблять ставку на імульсивність, необдуманий клік тощо.  

Але Click2SMS – це модель, яка працює так, що на рандомну конверсію тут годі і сподіватися. А знайти таку кількість лідів, які цілеспрямовано підписались би на платний гороскоп, щоб це можна було вважати якимось прибутком – така собі задачка. Проте, це все вже особиста рефлексія, а не повноцінна аналітика. 

Переваги та недоліки Wapclick 

Що ж, технічну частину ми трошки розібрали. Тепер поговоримо про те, які ж переваги у таких офферів: 

  1. Низька конкуренція. Більшість віддають перевагу стабільнішим вертикалям, як умовний iGaming
  2. Проста воронка, та навіть просте налаштування РК. Адже вам не треба, наприклад, використовувати клоаку, як мінімум для більшості офферів; 
  3. В партнерках можна знайти достатню кількість офферів, щоб поекспериментувати з різними ГЕО, операторами тощо. 

Що стосується недоліків, то вони також є: 

  1. Більшість реклів готові платити, переважно, від 1 до 3 баксів за лід. Інколи ще менше; 
  2. Попри різноманіття ГЕО, з точки зору їх рівнів все досить сумно. Переважна більшість офферів, якщо не всі, розраховані на країни Tier-2 та Tier-3
  3. Важко налаштувати таргет, адже необхідно враховувати тип підключення користувача, та навіть його стільникового оператора.  

Власне, на легку прогулянку розраховувати не прийдеться. Проте можливість зайняти своє місце в ніші та отримати навіть суттєвий профіт – цілком реальна, тож тут важливо правильно розрахувати потенційний ROI ще до того, як ви почнете заливати. 

Які джерела підходять під Wapclick? 

Загалом, на цю вертикаль можна заливати майже з будь-яких джерел. Проте деякі з них використовувати все ж раціональніше. Зокрема: 

  • Контекстну рекламу. Більшість офферів білі, тож складнощів з тим, щоб розпочати РК, у вас точно не виникне; 
  • Банери формату Mobile Display, вони можуть бути розташовані не лише на сайтах, але й в середині мобільних застосунків. Це варто враховувати, бо це різні таргети; 
  • In-App реклама, яка буде транслюватися виключно в мобільних іграх та застосунках; 
  • Push-трафік. Досить дешевий, що добре вписується в цю нішу; 
  • Соціальні мережі, але тут робимо ставку скоріше на УБТ, але не на таргетингову рекламу. Бо вийти в плюс буде дуже важко. 

Власне, враховуючи те, що комісійні тут не дуже високі, то зробити ставку саме на УБТ – не така вже й погана ідея. Проте варто враховувати, що для отримання суттєвого профіту, знадобиться налагодити зв’язку так, щоб того трафіку було якомога більше. 

Висновок 

Wapclick – це певною мірою архаїчна вертикаль, про яку багато хто вже й забув. Проте вона все ще приносить прибуток тим, хто з нею взаємодіє. Так, працювати з більшістю офферів буде доволі складно. Проте це компенсується низькою конкуренцією, можливістю лити будь-який трафік, та доволі простою воронкою продажу.  

А чи працюєте ви з Wapclick-офферами? Залітайте до нашого Telegram-ком’юніті та приєднуйтесь до обговорення. Також там багато іншої корисної інформації стосовно аффілейт-маркетингу! 

Як завжди з повагою, Ваш Ґік!

Категорія: