Привіт, спільното! В арбітражному маркетингу існує безліч моделей сплати, за якими з вами розраховуватиметься рекламодавець. Проте є така модель, яку використовують самі арбітражники для того, щоб платити за трафік. Мова йде про CPC, якій ми присвятили наш сьогоднішній огляд.

А перед початком нагадаємо, що ми завжди розповідаємо про те, як і за якими схемами заробляють гроші в арбітражі. Зокрема радимо ознайомитися з нашим оглядом на RevShare, де ми детально обговорили усі особливості цієї моделі.

Що таке CPC?

CPC (Cost-Per-Click, «вартість кліку») – це модель оплати, коли рекламодавець сплачує фіксовану вартість за кожен клік по рекламному оголошенню. У нашому випадку, таким рекламодавцем є саме ми.

З іншого боку, деякі експерти називають CPC не моделлю оплати, а метрикою. Загалом, така думка також має право на життя. Адже CPC – це той показник, що є однією зі складових при формуванні вашого ROI, і саме у цьому контексті, ми використовуватимемо значення нашого CPC саме якості метрики, вказуючи вартість кліку при формуванні бачення бюджету, витраченого на РК.

У будь-якому випадку, головне для нас – це розуміння того, що коли ми говоримо про CPC, то ми маємо на увазі саме вартість кліку по рекламному оголошенню.

Як працює CPC?

CPC – це вкрай популярна рекламна модель, яка присутня в більшості сучасних сіток: від Google та Facebook, до Amazon та безлічі менш відомих проєктів. Усюди ми будемо встановлювати те, скільки заплатимо за клік по нашому оголошенню. Десь рекламний майданчик власноруч встановлюватиме ціни. І тут ми можемо побачити першу особливість – це ціноутворення.

Найбільш об’єктивною, завдяки чому вона і стала найбільш розповсюдженою, є аукціонна модель. Ми вже детально розповідали про цю модель в нашій статті про біддінг, тож бігом ознайомлюватися! Якщо узагальнити, то модель аукціону в CPC – це процес, коли система обирає пул з оголошень звертаючи увагу на те, яку ціну за клік запропонують адверти. Чим більшу ціну ви встановлюєте – тим більше шанс потрапити в активний пул, і тим більше людей побачить вашу рекламу.

Ключові фактори, що впливають як на вартість кліку, так і на їх кількість, наступні:

  • Ваша ставка, її розмір
  • Якість вашого рекламного оголошення, його релевантність запитам трафіку
  • Конкуренція, через що в ТОПових нішах реклама вартує вкрай дорого

Платити ви будете виключно тоді, коли лід натискає на оголошення. Таким чином, ваше фактичне охоплення буде більшим, ніж кількість кліків. Що також, загалом, досить добре.

Переваги та недоліки CPC

Сподіваємось, ми максимально лаконічно та зрозуміло розповіли вам про ключові особливості роботи CPC. Тепер пропонуємо звернути увагу на переваги та недоліки цієї моделі. Почнемо по традиції з плюсів:

  1. Можливості гнучкого налаштування таргету. Більшість сіток дозволяють вам налаштувати безліч характеристик вашої цілі, завдяки чому ви платите виключно за релевантний трафік.
  2. Сплачуйте тільки за результат. Ви платите тільки тоді, коли відбувся клік по оголошенню. А тому, далі все буде залежати виключно від якості вашого лендінгу та самої пропозиції.
  3. Можливість якісно розпоряджатися бюджетом. Реклама – це ключова категорія витрат для кожного арбітражника. І в умовах обмеженого бюджету, працювати по CPC стає вкрай вигідно та навіть комфортно.
  4. Легше розрахувати результат, прогнозувати прибуток та витрати. CPC – модель прогнозована, а тому коли справа дійде до підрахунку грошей, ви точно не побачите ніяких сюрпризів.

Проте не все так райдужно, бо інакше не існувало б взагалі других моделей оплати за рекламу, чи не так? Серед недоліків можна виокремити наступні:

  1. Висока вартість реклами. Особливо, коли ви зливаєте трафік з ТОПових майданчиків на ТОПові ніші.
  2. Ризик потрапити на фрод. Коли працюєте з маловідомими сітками, треба приділяти особливу увагу якості трафіку, перш ніж розпочнете залив.
  3. Необхідність постійно оптимізувати РК. Щоб профіт був стабільно високим, вам доведеться завжди оптимізувати рекламну кампанію: керувати цінами за клік, налаштовувати таргет, тестувати креативи. Інакше заробити гроші буде вкрай важко.

Нічого ідеального у світі не існує. Тож і CPC не стала винятком, бо також має свої недоліки. Проте на фоні конкурентів, наприклад – CPM, CPC все ж більш профітна. Нехай і платити за це доводиться більше.

Висновок

Платити за кліки по рекламі – це найбільш оптимальний спосіб придбати цільовий трафік. В залежності від вашої ніші, буде варіюватися і вартість самої РК. Чи вища конкуренція – тим дорожче реклама, бо так працює CPC, а точніше – біддінг аукціони.

А чому віддаєте перевагу ви: CPC, або ж CPM? Не знаєте, що таке CPM, але хочете дізнатися? То напишіть про це у нашому Telegram-ком’юніті, бо ідеї для наших статей ми формуємо відштовхуючись від того, що цікавить нашого читача!

Як завжди з повагою, ваш Ґік!

Категорія: