Вітаємо, спільното! Органічний трафік – один з найдорожчих, проте й вкрай прибутковий. Отримати його можна багатьма шляхами. Один з головних – це SEO-оптимізація. Проте якщо майже кожен розуміє про те, що оптимізація дозволяє отримати трафік на сайт, то про SEO в соціальних мережах ви могли навіть не чути. У такому разі, розповідаємо, що ж це за явище таке, як працює, а головне – наскільки ефективне. 

А перед початком нагадаємо, що ми часто розповідаємо про те, як оптимізувати ваші РК та покращити їх ефективність. Так, нещодавній матеріал ми присвятили темі креативів та їх тестуванню. Радимо ознайомитися!

SEO-оптимізація сайту та соціальних мереж – одне й те саме?

Традиційне SEO – це оптимізація вебсайту, що відбувається за допомогою наступних рішень:

  • Створення семантичного ядра сайту
  • Написання унікальних текстів, оптимізованих під ключові запити
  • Оптимізація швидкості завантаження сторінок
  • Робота над перелінковкою: додавання внутрішніх та зовнішніх посилань, і так далі

Усе робиться задля досягнення однієї мети – отримати якомога більше органічного трафіку.

Мабуть, цілком очевидною, що більшість з цього ви не можете реалізувати в соціальних мережах. Адже важко собі уявити, що Цукерберг дозволить вам потрапити в семантичне ядро, щоб ви мали змогу підлаштувати його під себе.

SEO в соціальних мережах – як це працює

Проте SEO в соціальних мережах все ж існує, хоч і виглядає трошки інакше. Головний акцент необхідно робити на ключові слова, що будуть фігурувати зокрема у заголовках. Це дозволить вашому контенту в соціальних мережах опинитися на верхівці видачі пошукової системи. Яскравий тому приклад – це відео-туторіали, що починаються з «How to…» (Як зробити щось). Більшість подібних запитів працюють так, що у першу чергу Google рекомендуватиме релевантні відео с YouTube, а вже потім решту результатів.

Аналогічно працює з соціальними мережами. Якщо ви використовуєте ключові слова у ваших постах, велика ймовірність того, що вони потраплять до видачі. Безумовно, на відміну від оптимізації сайту, вірогідність отримати велику кількість органіка з пошукової системи досить примарна. Але частково прогнозована.

Набагато простіше просуватися через пошукові системи по комерційним запитам. Наприклад, коли людина пише у пошуку не просто «автомобіль», а «придбати автомобіль», то їй в видачі почнуть пропонувати товари зокрема з маркетплейсу Facebook. А це означає лише одне – можливість отримати той самий комерційний трафік, додаючи не лише пости на сторінку, але й товари на маркетплейс, що може бути доречним при роботі з товаркою, наприклад.

Окремої уваги заслуговують хештеги. Особливу увагу вони привернули у 2021 році, коли Netflix долучилися до #tudumchallenge, який спочатку зародився у TikTok. Через хайп хештегу, Netflix змогли суттєво збільшити кількість підписників у своєму Твіттері, та й загалом збільшити популярність власних соціальних мереж.

Тож у підсумку, головними факторами, що впливають на SEO-оптимізацію соціальних мереж, є використання ключових слів. Також необхідно використовувати усі інструменти, які дає вам сам майданчик: додавати товари на маркетплейс, Rells з хештегами тощо.

Просування вебсайту за допомогою соціальних мереж

Також хочемо зачепити ще одну вкрай важливу тему – це просування основного ресурсу, вебсайту, за допомогою соціальних мереж. Про що це ми?

При формуванні пошукової видачі Google також звертає увагу і на соціальні сигнали. Так, якщо ви додаєте на свій вебсайт кнопки для соціальних активностей (поділитися, лайкнути, репостнути), і читачі їх постійно використовують, то це значно збільшує вірогідність підвищити позиції у пошуковій видачі.

Своєю чергою, усе це у перспективі може створити віральний ефект: коли ваш контент ледь не усюди по ключовому запиту. Ви, мабуть, помічали це на прикладі крупних брендів, коли по одному й тому самому запиту ви бачите у видачі:

  1. Сайт бренду
  2. Посилання на відео, розміщені на каналі цього ж бренду
  3. Товари, розміщені на маркетплейсах, що належать бренду

Усе це стає можливим, коли ваші ключі починають віруситися та стають популярними за межами одного лише вашого сайту, у чому власне і допомагає функціонал соціальних активностей.

Але тут також існують і цілком очевидні переваги – це зростання кількості зворотних посилань на ваш ресурс. Як відомо, чим більше ресурсів посилаються на вас – тим авторитетнішим буде ваш ресурс в очах пошукової системи. Це, власне, є ключовою причиною, чому є сенс витрачати час та ресурси на те, щоб паралельно з вебсайтом вести ще й соціальні мережі, використовувати крос-постінг, та інші схожі інструменти. В результаті ви лише збільшуєте потенційну кількість органіки, яку зможете отримати.

Що у підсумку?

SEO в соціальних мережах не просто існує, але й активно використовується багатьма великими брендами. Зокрема, Netflix. Окрім того, SEO-оптимізація також передбачає використання соціальних мереж для того, щоб покращити позиції вебсайту. Усі вищеперераховані методи дозволяють збільшити кількість органіки – найдорожчого трафіку на ринку.

А чи знали ви про те, що SEO в соціальних мережах взагалі існує, або просто ніколи не цікавились цим питанням? Радо ознайомимось з вашими думками в нашому Telegram-ком’юніті, куди ми вас і запрошуємо!

З повагою, Ваш Ґік!

Категорія: