Привіт, спільното! Відстежувати усі активності, що відбуваються в межах рекламної кампанії, є одним з ключових процесів в арбітражі трафіку. У першу чергу, усі отримані дані ми використовуватимемо для подальшої оптимізації наших РК.  

Але також варто нагадати вам про таке явище, як шейв, про який ми маємо окремий огляд. Бо саме постійний трекінг трафіку є головним запобіжником, який дозволить вам якщо і не уникнути, то як мінімум вчасно побачити шейв та зреагувати. 

Сьогодні поговоримо про трекінг. Навіщо він, яке ПЗ краще використовувати, та чи треба це вам взагалі. Приємного ознайомлення!  

Що таке трекінг? 

Трекінг – це процес відстежування будь-яких дій, що відбуваються в межах рекламної кампанії: кліки по оголошенням, конверсії і продажі, ребіли, тощо.  

Відбувається це за допомогою, відповідно, трекерів. Трекер – це скрипт, який відслідковує ті дії, які ми задаємо йому (або на які розрахований сам трекер).  

Зібрана інформація зберігатиметься на сервері. Більшість ПЗ дає змогу експортувати її у зручному форматі, щоб ви мали змогу працювати з отриманими цифрами в умовному Excel.  

Деякі сітки пропонують свої рішення для збору даних. Під “сіткою” ми розуміємо не лише рекламні, але й CPA-сітки також. Проте все ж не будемо забувати, що вони – зацікавлена сторона. Так, це не говорить про те, що вони обов’язково почнуть шейвити трафік, або ж накручувати кліки. Проте виключати цього остаточно ми не можемо. 

Тож тому, варто завжди використовувати сторонні, власні інструменти, щоб бачити картину в цілому.  

Як обрати ПЗ для трекінгу рекламної кампанії? 

Варто приділити особливу увагу тому, яке ПЗ ви використовуєте для трекінгу. Це дозволить вам уникнути потенційних суперечок з сіткою. Бо було б не дуже зручно, якщо розбіжності в статистиці – це наслідок неякісного текеру, що ви використовуєте. 

Насправді ж, вибір трекера – це як і з холодильником: достатньо відповісти на деякі ключові питання, використовуючи відповіді, як фільтри. Так і знайдете найкращий трекер. 

Ми ж радимо звертати увагу на наступні аспекти: 

  1. По перше – це мета та потреби. Якщо вам треба статистика кліків по посиланню – це одне діло, а кросс-девайсний трекінг з функцією виявлення фроду – це вже ну зовсім інша. Проте головне тут все ж те, що ви точно знайдете рішення, що задовольнить ваші потреби. 
  2. Вартість. Адже цей параметр впливає на ROI вашої РК. А що може бути важливішим за вискоий ROI? Питання риторичне. 
  3. Не нехтуйте пробними версіями. А також вивчайте досвід ваших колег, читайте відгуки.  

Але окремої уваги заслуговують все ж функції трекера. Бо більшість рішень на ринку пропонує безліч можливостей, деякі з яких можуть видаватися зайвими, але ж інші – це тупо must-have. 

Серед тих функцій, які мають бути присутніми у якісному трекері, ми би виділили: 

  • Деталізована та повна звітність. Якщо ви коли-небудь займалися оптимізацією РК, то напевно розумієте вартість (і в прямому, і в переносному значені) кожної окремої метрики, та як вона може вплинути на ROI. Тож повна звітність з аналітикою кліків, конверсій та іншого – має бути; 
  • Real-time трекінг. Трекер повинен відображати статистику в реальному часі, без затримок. Особливо, якщо ви працюєте над великими проєктами; 
  • Гнучкі налаштування. Можливість кастомізувати трекер під себе – важлива фіча, яка значно спростить вам процес роботи зі статистикою. Сюди ж можна віднести і можливість інтеграції вашого трекера до платформи самої ПП, адже це також свого роду можливість кастомізації, але вже всього робочого простору; 
  • Фрод-детект. Можливість виявлення фроду може бути інтегрована у трекер. Це дуже корисна функція, коли ви працюєте з неперевіреною сіткою, наприклад. 

Власне, у трекері можуть бути реалізовані і інші функції. І деякі з них можуть бути корисними конкретно у вашому випадку. Ми ж перерахували ті, що будуть корисні у 90% випадків. 

Переваги використання трекерів у РК 

Підсумовуючи, варто перерахувати ключові переваги, які ви отримуєте при використанні власних трекерів. А їх дійсно багато. 

Головне – це можливість отримувати точну статистику. Безумовно, ключову роль тут відіграватиме сам трекер, який обрали. Проте з цим у вас не має виникнути проблем, адже на ринку існує велика кількість якісних рішень. Тож відштовхуйтесь як від ціни трекеру, так і від відгуків, щоб обрати найбільш якісний софт. 

Ви отримуєте можливість вчасно побачити шейв чи фрод. Так, у тому числі фрод. Адже трекер допоможе вам виявити неякісну рекламну сітку. Або ж побачити, що арбітражник намагається вас намахати, якщо ви – рекламодавець. 

Отримані дані дозволять вам краще оптимізувати ваші рекламні кампанії, відповідно – ви отримуватимете більший профіт. Ба більше, систематизувавши усі відомості по вашій РК, ви зможете краще планувати подальшу роботу, що може бути вкрай корисним, якщо ви працюєте не соло, а в арбітражній команді.  

Висновок 

Трекер – це важливий інструмент, який необхідно завжди використовувати при заливі трафіку. Без трекінгу неможливо ані оптимізувати РК, ані бути впевненими в тому, що рекламодавець розрахувався з вами у повній мірі. 

А чи використовуєте ви сторонні трекери в ваших РК, або ж повністю довіряєте тим інструментам, що надає сітка? Діліться досвідом у нашому Telegram-ком’юніті, де завжди тільки свіжі новини зі світу арбітражу трафіку!  

Як завжди з повагою, Ваш Ґік! 

Категорія: