Привіт, спільното! Те, що раніше наші батьки та дідусі називали “науковим методом тику”, сьогодні гордо іменують A/B-тестуванням або спліт-тестом. І доки в більшості випадків ми його проводимо власноруч, відслідковуючи те, як ті чи інші зміни впливають на метрики РК, YouTube вирішив зробити крок вперед, та додав вбудований інструмент з A/B-тестування обкладинок. Наскільки він ефективний, та чи працює взагалі? Розповідаємо. 

А також нагадуємо, що на сторінках медіа ми вже розповідали про те, що таке A/B-тестування та як його проводити. Радимо ознайомитися!  

В загальних рисах про функцію 

Мабуть, цілком зрозуміло, як мала б така функція працювати, проте ми хочемо дещо додати перед початком. 

По-перше, ця функція хоч і не нова, проте вона все ще знаходиться у тестовому режимі. І це стає зрозумілим навіть тоді, коли дивишся на те, якими метриками керується YouTube, формуючи рекомендації та керуючі ротацією ваших обкладинок. 

По-друге, навіть у такому режимі її достатньо для того, щоб отримати більш-менш об’єктивну оцінку обкладинок, та обрати ту, яка демонструватиме найбільший CTR (або ж не його, бо YouTube дивиться зовсім на інший показник, про що також згодом). 

Сама ж функція знаходиться в студії. Обираємо “Налаштування – Канал – Доступність функції”, після чого отримуємо доступ до третього блоку. 

Вже далі перед тим, як ви будете завантажувати відео, то з’явиться додаткова функція з додаванням обкладинок “Тест та порівняння”, куди ми зможемо завантажити групу креативів. YouTube буде ними жонглювати, та зупиниться на тому креативі, який демонструватиме найкращі показники. 

Як проводиться тестування та формується результат? 

Що ж стосується безпосередньо тестування. Різним користувачам у різний час та при різних обставинах демонструватиметься та чи інша обкладинка. YouTube своєю чергою відслідковуватиме реакцію глядача, після чого буде приплюсовувати умовні бали кожній з обкладинок. У підсумку, YouTube вибере ту обкладинку, чиї показники будуть найкращими.  

Важливо розуміти, що результат A/B-тестування не є вироком. Ви завжди можете обрати ту обкладинку, яка особисто вам подобається більше. Або зовсім можете перезапустити тестування, проте варто розуміти, що ви втратите результати попереднього. 

Із “дивовижного” це те, на що саме звертає увагу YouTube, коли обирає найбільш ефективну обкладинку. І головним критерієм для платформи буде те, скільки часу користувач дивися відео, а зовсім не те, скільки саме клікнули по тій чи іншій обкладинці. І у нас на цей рахунок є дві версії: 

Або YouTube таким чином навмисне не схвалює клікбейтні обкладинки, які апріорі дають більше кліків, але при цьому можуть демонструвати високий процент відмов (коли користувач закриває відео, побачивши, що його наїбали ввели в оману); 

Ну або ж причина в тому, що функція все ще знаходиться в тестовому режимі, і згодом YouTube буде враховувати і інші показники, що зробить самі результати тестування більш достовірними. 

У підтвердження нашої останньої гіпотези можна згадати і обіцянки від платформи розширити функціонал тестування у майбутньому. У тому числі, і враховувати більшу кількість показників. 

Тож тут варто розуміти, що якщо ви ставите на меті отримати якомога більше кліків на обкладинку, то A/B-тестування обкладинок в YouTube вам не допоможе, бо воно не про це. Але якщо ви хочете знайти ту обкладинку, яка приводила б вам, фактично, цільового глядача, то її точно варто спробувати. Як мінімум, усе це працює наразі саме так. 

Що у підсумку? 

A/B-тестування обкладинок, яке пропонує, YouTube може бути у нагоді не лише блогерам, але й арбітражникам, які заливають трафік з цієї платформи. Ніякого дива не відбувається: YouTube бере за основу одну метрику, що вважає ключовою, і вже відштовхуючись від неї, обирає найбільш ефективну обкладинку. 

Проте навіть це трошки розв’яже вам руки, адже процес повністю автоматизований. А якщо ви коли-небудь проводили спліт-тест, то точно знаєте, скільки часу це може відняти. 

Головне усвідомлювати, що якщо ви шукаєте найбільш клікбейтну обкладинку з усіх, то A/B-тестування від YouTube вам не допоможе. Бо цей інструмент розрахований скоріше на те, щоб сприяти заливу на канал саме цільового трафіку. 

А чи знали ви про цю функцію від YouTube, або ж використовуєте цю платформу тільки для того, щоб дивитися “Левів на Джипі”? Діліться думками в нашому Telegram-ком’юніті, де ми завжди спілкуємось на цікаві теми зі світу арбітражу!  

З повагою, Ваш Ґік! 

Категорія: