Привіт, спільното! Якщо ви новачок в арбітражних колах, то напевно доволі часто зустрічаєте безліч слів та термінів, які збивають з пантелику. Проте хвилюватися не варто! Переважна більшість термінів, які ти будеш зустрічати, мають на меті спростити процес спілкування. Зокрема, коли мова йде про спенд. Проте що це саме таке, яким він має бути, та відносно чого взагалі застосовують цей термін? Розглянемо у сьогоднішньому огляді. 

А якщо ти все ще досі погано орієнтуєшся в термінології, та кожного дня зустрічаєш слова, значення яких не до кінця розумієш, тобі варто ознайомитися з нашим словником арбітражника. Він саме і розрахований на тих, то робить свої перші кроки в арбітражі. 

Що таке спенд в арбітражі? 

Спенд – це дуже важливий критерій в арбітражі, який дозволяє зрозуміти зокрема і рівень арбітражника, або арбітражної команди. Фактично, спенд – це кількість грошей, витрачених на рекламу. Проте існують і інші трактування, зокрема вигадані спільнотою, про які ми поговоримо. 

Власне, якщо спенд великий – це вказує на те, що арбітражник працює з великими бюджетами, і тому є сенс припустити, що він – професіонал. Як і арбітражні команди, які використовують свій спенд зокрема для того, щоб флексити, інакше кажучи – хизуватися. Проте мета при цьому цілком зрозуміла: вийти на нормальних рекламодавців, залучити до команди досвідчених працівників тощо. 

На формування спенду в арбітражі впливають деякі чинники. Зокрема це: 

  1. Бюджет на РК, виходити за межі якого ми не мусимо;  
  2. Ліміт на РК, який апріорі не дозволить вам збільшити спенд, якщо ви заливаєте виключно з умовного ФБ. 

В більшості рекламних мереж, зокрема і в ФБ, існують окремі меню, де ви завжди зможете переглянути ваш спенд. Це варто робити для того, щоб краще контролювати витрати, що допоможе вам оптимізувати ваші РК, збільшивши таким чином ROI

Що таке мікроспенд в арбітражі? 

Окрім спенду, активно використовують ще й термін “мікроспенд” та “мікроспендить”. Фактично, цим словом описують ситуацію, коли на рекламу витрачається менше грошей, ніж було передбачено лімітом та бюджетом. Наприклад, через бан акаунту, з якого крутили рекламу. 

У випадку, якщо ви не маєте змоги купити собі хай-траст акаунти з високим лімітом, чи просто не хочете ризикувати, то можна прибігти до мікроспенду: запускати РК з великої кількості акаунту, але з незначним спендом, який не досягав би навіть максимально ліміту. Таким чином ви можете дозволити собі РК з великим бюджетом, проте не варто забувати, що доведеться збільшити витрати на розхідники. 

У яких комбінаціях зустрічається спенд в арбітражі? 

Враховуючи, що словом спенд можна позначити ледь не будь-які витрати, цілком зрозуміло, що цей термін фігурує в арбітражних колах дуже часто. 

Зокрема, найчастіше ви зможете зустріти обговорення денного спенду, або ж дейлі спенд. Це сума витрат на рекламу, яку ви здійснюєте протягом доби.  

Також спенд в арбітражі може бути більш загальним: відноситися до зв’язки, або до окремого акаунту. Спенд зв’язки – це кількість грошей, витрачених на рекламу в конкретній РК. Знання цього параметру дозволить краще розрахувати ROAS, наприклад. Не плутати з ROI. 

Чого ми чуємо про дейлі спенд частіше, ніж про інші типи ? Тому що у ФБ існує ліміт на щоденні витрати на рекламу, який ще називають DDSL (Dynamic Daily Spend Limit). Він не дозволить вам заливати трафіку більше, ніж на 50$ на добу. Проте для трастових чи агентських акаунтів такі обмеження можуть бути зняті. 

Але майте на увазі, що при роботі з сірими вертикалями, коли існує ризик, що на ваші оголошення будуть поступати скарги, існує ризик, що модерація зменшить ваш спенд навіть після підняття.  

Чи можна якось збільшити спенд в арбітражі? 

Якщо ви бачите, що ваш бюджет дозволяє вам збільшити спенд, аби отримувати ще більший профіт, проте на перешкоді стоять ліміти рекламних сіток, вирішення все ж є. І воно насправді на поверхні. 

Головні шляхи збільшення спенду в арбітражі наступні: 

  1. Купівля у селлерів декількох акаунтів. Головне тут не натрапити на скам. Якщо купити якісні акаунти, то це дозволить вам запускати РК з декількох місць, завдяки чому ви зможете реалізувати вільні гроші, збільшивши охоплення рекламної кампанії, отримавши ще більший прибуток; 
  2. Створення та фарм власних акаунтів з їх поступовим прогрівом. Таким чином у вас буде більше впевненості в тому, що ваш акаунт не відлетить в бан одразу після запуску РК. 

Більше акаунтів – більше потенційний спенд, який ви можете заливати щоденно. Також при досягненні значного спенду, вимірюваного десятками тисяч доларів на місяць, ви скоріш за все зможете отримати в ФБ власний агентський кабінет. І вже там ви зможете заливати куди більші бюджети, ніж 50$ на день. 

Тож яким має бути спенд в арбітражі? 

Якщо говорити про те, яким саме має бути спенд в арбітражі, то відповідь тут шукає кожен сам для себе. Ніхто ж не може вам сказати, що ви маєте заливати саме стільки грошей на рекламу окремого офферу. Таких лімітів просто не існує. 

Але які і існують ліміти, так це обмеження рекламних сіток. Їх мета цілком зрозуміла: щоб не набігала ботня, яка просуватиме чорні оффери, захоплюючі ринок бюджетами.  

Проте як ми і сказали, обійти такі ліміти, щоб збільшити спенд вашої РК, все ж можливо. І зробити це досить просто, нехай і з певними збитками. Але куди ж без них? 

А як часто ви цікавитесь спендом ваших колег? Якщо хочете обговорити цифри, то залітайте до нашого Telegram-ком’юніті! Там ми завжди спілкуємось про найголовніше зі світу арбітражу! 

З повагою, Ваш Ґік! 

Категорія: