Привіт, спільното! Лише нещодавно OpenAI презентували нам нову версію свого основного продукту, ChatGPT, а вже тепер ми маємо змогу власноруч зацінити їх нову “іграшку” . Search GPT – це нова пошукова платформа, яка, як зрозуміло з назви, працює на базі GPT (Generative Pre-trained Transformer). Що це таке, та чи можна тут отримати якусь перспективу для аффілейтів? Давайте розбиратися. 

А перед початком нагадаємо, що ми вже робили детальний огляд на сам ChatGPT. Радимо ознайомитися, адже там ми розповідали про те, як цей ШІ може спростити вам роботу. 

Що таке Search GPT? 

Search GPT – це не звичайна пошукова система, а скоріш ще одна платформа, на якій розміщена нейромережа GPT (Generative Pre-trained Transformer). Власне, її особливість полягає в тому, що вона може обробляти природню мову користувача. І саме через спілкування за допомогою звичного для нас тексту і відбувається управління нейромережею. Ми можемо запитати її про щось, попросити що-небудь зробити тощо. 

Власне, приблизно так і працює їх нова пошукова платформа. Відмінностей від звичного для нас Google достатньо. По перше, користувачеві надається більше інформації, зокрема нейромережа може згенерувати одразу декілька описів. Джерела на них будуть присутні, як і опис самого джерела, щоб наперед знати, наскільки воно може бути достовірним. 

Найголовніша фішка – це можливість отримувати більш точні результати пошуку, шляхом спілкування з алгоритмом. Власне, як і у випадку роботи з ChatGPT. Наприклад, ви можете шукати якісь товари в магазині, а потім відсортувати їх за допомогою питання “а який з них може мені привезти моє замовлення вже сьогодні?”, після чого платформа відкалібрує  результати, залишивши лише ті магазини, які можуть якнайшвидше зробити доставку. 

Принаймні саме так має працювати ця платформа. Хоча наразі вона все ще досить сира, та навіть принципів, за якими формується видача, ми все ще не знаємо. А це говорить про те, що ми не можемо бути впевнені в тому, що наша оптимізована сторінка коли-небудь потрапить в пошукову видачу. 

Навпаки, наразі представники Open AI працюють від зворотного: пропонують творцям контенту та видавництвам відмовитися від того, щоб ШІ навчався на їх контенті. Власне, якщо ви це зробите, то ваші сторінки точно не будуть потрапляти в видачу Search GPT. 

Тож, які перспективи Search GPT для арбітражника? 

Поговоримо про практичне застосування інструменту, та чи знайдемо ми його взагалі. 

Відкинемо усі ці лозунги про те, що Search GPT – це “найшвидший та найлегший шлях знайти, що шукаєш”, як про це написано на головній сторінці проєкту. Бо будемо відверті, умовний Google також видає нам інфу по запиту за лічені секунди. Так що куди ще швидше? 

З іншого боку, в перспективі Search GPT може видавати більш релевантні відповіді, що нівелює, наприклад, нечесні методики SEO, коли перші позиції в видачі займають не ті, хто дійсно пітніє над контентом, а ті, хто знайшли певні важелі, які дозволяють бустити сторінки: спам ключів, використання генерованого контенту тощо. 

Власне, для нас, як для арбітражників, тут очевидним плюсом буде хіба що те, що ми зможемо швидше знаходити саме корисну інформацію, яка нам може знадобитися у процесі роботи: аналіз ГЕО, або певна інформація по нашому цільовому споживачу, наприклад.  

Проте все ж певна частка людей буде використовувати Search GPT, якщо Open AI зможе інтегрувати свій інструмент в традиційні пошукові засоби, наприклад. Типу якщо ви, умовно кажучи, будете писати в полі для адресу свого браузера запит, і його зможе обробляти саме Search GPT, формуючі для вас видачу, то це одна справа.  

Якщо працювати з ним можна буде хіба що через інтерфейс Open AI ще й за 20$ на місяць – то це вже нівелює будь-які перспективи того, що Search GPT стане, наприклад, ще одним джерелом трафіку, яке ми зможемо експлуатувати в своїх арбітражних цілях. 

Висновок 

Наразі ще, мабуть, зарано робити якісь певні висновки стосовно Search GPT. Ми схильні думати, що навряд чи він доросте до повноцінного джерела трафіку, у чому ми, мабуть, найбільше були б зацікавленими. Проте використовувати його як ще один інструмент, який дозволив би нам швидко знаходити якусь корисну інфу по роботі – чому б ні? Особливо, якщо ви й без того активно використовуєте Pro-версію ChatGPT. 

Від себе, насправді унікальними функціями інструменту ми би назвали: 

  1. Більше інформації одразу по запиту, без необхідності переходити одразу за посиланням з видачі; 
  2. Більш релевантні відповіді, на відміну від Google, де більше роляє SEO: 
  3. Просто цікавий інструмент, який в перспективі може бути доволі корисним для роботи.  

А що ви думаєте з цього приводу? Чи встигли вже власноруч оцінити Search GPT? Діліться враженнями в нашому Telegram-ком’юніті, де ми обговорюємо ці та інші арбітражні теми.  

З повагою, Ваш Ґік! 

Категорія: