Привіт, спільното! Контент – це головний ресурс, який дозволяє нам просувати та продавати рекламний продукт. Фактично, це наш єдиний метод впливу на ЦА. Тож від якості, а головне – ефективності вашого контенту, буде залежати і ваш профіт. 

Сьогодні ми поговоримо про те, як  можна оцінити ефективність контенту, а також чи можна її якось підвищити. А перед початком нагадаємо, що нещодавно ми вже писали про те, як диверсифікувати контент та навіщо це взагалі робити. Радимо ознайомитися! 

Чому важливо слідкувати за тим, як працює ваш контент? 

Багато арбітражників звикли до того, що максимальна увага приділяється лише процесу створення контенту. Проте його мета все ж значно інша. А тому, необхідно слідкувати й за ефективністю вашого тексту, банеру тощо. 

Головне – це розуміти мету, яка стоїть перед вашим контентом. Адже розуміння мети дозволить вам простіше виявити те, наскільки ефективно вам вдається її досягти за допомогою контенту. Відповідно, тут ми й побачимо саму ефективність контенту.  

Візьмемо, наприклад, текст. Якщо він розміщений на сайті, то ви точно зможете оцінити деякі його параметри, окрім кількості символів. Зокрема, ви можете з’ясувати, скільки користувач переглядав сторінку з текстом, на якому моменті він зупинявся, скільки людей перейшло з пошукової системи саме на цю сторінку по запиту. Власне, це і є ті характеристики, які зображають те, наскільки ваш контент є ефективним. 

На які метрики звертати увагу? 

Тип контенту частково обумовлює і те, які метрики ми будемо обирати для аналізу його ефективності. Головні метрики, на які варто звертати увагу, це: 

  1. Кількість переглядів. Мабуть, найбільш універсальна метрика, яка підходить для оцінки якості контенту будь-якого типу. Якщо показник замалий, це дзвіночок, що ваш контент або недостатньої якості, або не досяг своєї ЦА. Велика кількість переглядів вказує на успіх. Також важливо, щоб ви мали якомога більше саме унікальних переглядів, адже якщо одна й та сама людина тричі перечитає текст чи подивиться відео, від цього ваш контент не стане ще більш ефективним (у глобальному розумінні). 
  2. Фідбек та реакції. Чим більше людей реагує на ваш контент – тим більше він зацікавив аудиторію. Мова йде про вподобайки, репости, коментарі. Ба більше, якщо мова йде про контент, розміщений в соціальних мережах, реакції й фідбек будуть сприяти ще більшому поширенню вашого контенту. Тож ця метрика є вкрай важливою. 
  3. Фактор поведінки. Майже усюди можна зібрати відомості про те, як користувач взаємодіє та поводиться відносно до вашого контенту. На YouTube ми можемо бачити ділянки, куди глядачі перемотують найчастіше. Якщо ж мова йде про сайт чи лендінг, то тут взагалі величезний пласт інфи: від кількості часу знаходження на сторінці, до мапи перегляду, де відмічено, на яких саме моментах контент привертав більше уваги, куди тицяв та наводив курсором користувач тощо.  
  4. Відсоток відмов. Якщо ви бачите, що кількість часу, який людина провела на сторінці, вкрай незначний, зростатиме відсоток відмов. Ця метрика вказує на те, що контент не влучив в таргет, і людина, яка перейшла на сторінку – не ваша ЦА. А тому, це сигналізує не лише про якість контенту, а й про необхідність краще оптимізувати РК. 

Власне, якщо у вас є можливість отримати ще додаткові метрики стосовно того, як людина взаємодіє з вашим сайтом – це лише плюс. Також не забуваємо, що все пізнається у порівнянні. Тож якщо у вас на сайті, наприклад, розміщено декілька сторінок з текстом, то їх метрики треба також порівнювати між собою, щоб краще оцінити якість тієї чи іншої сторінки.  

За допомогою чого можна оцінити ефективність контенту? 

Існує безліч різних сервісів, які можна використовувати для ефективності вашого контенту. Якщо мова йде про соціальні мережі, то у більшості з них є власні інструменти, які допоможуть з’ясувати якість контенту. Наприклад, Instagram може попередити, що ваш новий Reels вистрілив краще, ніж попередні. Таких фіч вистачає і в інших проєктах. 

Якщо мова йде про оцінку контенту, розміщеного на сайті чи лендосі, то тут допоможе Google Analytics. Найбільш оптимальне рішення для сайтів, де ви отримаєте усю необхідну аналітику, яка допоможе не лише оцінити якість контенту, але й сформувати план подальшої SEO-оптимізації ваших сторінок. 

Також можна використовувати стороні CRM та трекери, які будуть видобувати для вас корисну інформацію та збирати її в одному місці. У цій категорії інструментів представлено дуже багато найрізноманітніших рішень, які можна підібрати, відштовхуючись як від масштабів РК, так і від бюджету. 

Підвищуємо якість контенту 

Після того, як ви з’ясували якість вашого контенту, вам доведеться міркувати над тим, як її покращити. Оптимізація контенту інколи може видатися вкрай важким процесом. Проте буде значно легше, якщо розуміти, що саме необхідно робити в процесі оптимізації, чому приділяти увагу. 

Головний аспект оптимізації – це аналіз конкурентів. І щоб не робити цього вручну, можна використати ШІ, наприклад – Surfer SEO. Після того, як ви з’ясуєте, чим контент конкурента відрізняється від вашого, можна приступати до оптимізації. Зокрема: 

  1. Збільшити чи зменшити кількість ключових слів у тексті. Так, якщо ви бачите, що по ключам у вас суттєвий переспам, то це привід зменшити кількість їх входження; 
  2. Робота над форматуванням. Використання підзаголовків, бажано – різних рівнів; 
  3. Оптимізація самого сайту, його швидкості завантаження тощо. Бо від цього буде залежати, чи побачить взагалі хтось ваш контент. 

Завжди слідкуйте за метриками, щоб краще розуміти, коли саме варто прибігати до додаткових кроків з оптимізації вашого контенту. Не забуваємо також і про наповнення самого контенту: відсутність помилок (граматичних, орфографічних, та навіть логічних), достовірність використаних фактів, його корисність тощо. Адже це також важливі характеристики. 

Навіщо використовувати UTM-відмітки? 

UTM-відмітки – це те, що не лише дозволить краще оцінити якість вашого контенту, але допоможе зрозуміти природу трафіку: звідки він надходить, з якого пристрою, через яке оголошення тощо. 

Існують окремі генератори таких відміток, які також збирають усю інформацію. Зокрема ви можете навіть бачити, скільки часу на сторінці провів трафік. Якщо це неможливо з’ясувати за допомогою інших інструментів, доцільно застосувати саме UTM-відмітки.   

У деяких випадках ви можете навіть власноруч редагувати UTM-відмітки, щоб отримувати ще більше корисної інформації. Тож якщо ви все ще не працювали з цим інструментом, радимо звернути увагу. 

Висновок 

Контент має працювати. І оцінити, наскільки він ефективно з цим справляється, можна за допомогою багатьох метрик та інструментів. Це необхідно робити, щоб оптимізувати РК, отримувати ще більший профіт. А тим паче це обов’язкова процедура, якщо ви купуєте контент, та ще й за немалі гроші.  

А чи достатньо уваги ви приділяєте ефективності вашого контенту, чи ігноруєте це взагалі? Діліться досвідом на сторінках нашого Telegram-ком’юніті, де зібралися найкращі арбітражники України! 

З повагою, Ґік! 

Чи можна оцінити ефективність контенту FAQs 

Що таке контент? 

Контент – це те, чим наповнюють сайти, соціальні мережі, та інші інтернет-ресурси. Контент може бути текстовим та аудіовізуальним. Його створюють власноруч, генерує ШІ тощо.  

Як називаються люди які створюють контент? 

Майже будь-який користувач може бути творцем контенту. Проте люди, які займаються цим професійно, називають контент-мейкерами. Це спеціалісти, які створюють та публікують унікальний контент.  

Категорія: