Привіт, спільното! Шторми Facebook наче звична справа: то РК відлетить через проблеми з модерацією, то викотять нову обнову, через яку взагалі доводиться перемальовувати усі креативи. Ситуації бувають різні. Проте найбільша халепа починається під час виборів в Сполучених Штатів, які тривають прямісінько зараз. 

Як вибори в США впливають на залив трафіку через ФБ – розповідаємо в нашому свіжому огляді. 

Як Трамп підісрав арбітражникам, та… стоп, до чого тут Трамп? 

У чому ж проблема саме цього періоду, що ФБ штормить настільки сильно, що багато арбітражників зовсім призупиняються свої РК? Для цього варто повернутися в далекий 2016-й рік. 

Так, тоді як раз проходили президентські вибори в США, де переміг Дональд Трамп. Проте цю перемогу навряд чи можна було назвати переконливою, адже протягом усієї президентської компанії лунали тези про те, що одіозний кандидат намагається “виїхати” шляхом активного розповсюдження фейків та завдяки маніпуляціям. 

Зокрема у центрі скандалу опинився і Facebook. Адже він тоді виступав ледь не головним рупором Трампа, бо рекламу тоді міг придбати ледь не будь-хто. Настільки “будь-хто”, що навіть русня змогла прикласти руку до того, щоб позабутий актор з “Один вдома” (тут відсилка на його камео з фільму) зміг стати президентом. Причина очевидна: в ньому вбачали людину, якою було б легше управляти, ніж умовним Байденом. 

Саме тоді, власне, почалися деякі зміни в політиці ФБ, зокрема відбулося посилення модерації. І саме це посилення набирає свого апогею в період президентської кампанії, що призводить до наступного: 

  • Велика кількість реклами змушує модераторів ретельніше аналізувати навіть білі продукту; 
  • Через намагання боротися з дезінформацією будьте готові до того, що текст та креативи оголошень будуть переглядати ледь не під лупою; 
  • Засилля політичної реклами ставить під сумніви взагалі будь-яку рекламу, а занадто активне просування продукту може здатися платформі підозрілим, через що ферми аків відлітають в бан. 

Також є і технічні проблеми, які викликані ажіотажем. Зокрема це стосується платежів, які інколи не проходять, а також зниженою ефективність заливу, адже доводиться конкурувати з шаленими бюджетами, які заливають в свої РК політичні групи. 

Цікавим є ще й те, що шторм відчувається далеко не тільки тоді, коли ви заливаєте трафік зі Сполучених Штатів. З проблемами можна зіткнутися навіть якщо ви працюєте з ринком Європи, Латинською Америкою, Канадою та деякими іншими.  

Чому так? Скоріш за все, посилена модерація переростає в глобальний тренд, коли справа стосується виборів у штатах, адже це – політика компанії, а не регіональні обмеження. Тож будьте готові до того, що з яким ринком та тіром ви б не працювали, наразі будуть виникати певні складнощі. З найбільшими з них нам ще належить зіткнутися, адже апогей шторму очікується в вересні.  

Що робити під час шторму, щоб не зазнати збитків? 

Вкрай важко передбачити, як ФБ буде поводитися найближчими місяцями. Проте підготуватися навіть до найрадикальніших змін ви все ж можете. 

Найголовніше – диверсифікуйте джерела трафіку. Зверніть увагу на інші рекламні мережі, особливо, якщо ви маєте досвід роботи з ними. Так, наприклад, можете спробувати залив через пуші або нативку. Тому що доки більшість сподівається на те, що їх цей шторм ніяк не зачепить, інші вже займають позиції в інших сітках, що дозволить їм не лише не втратити профіт, але й збільшити свій ROI.  

Серед іншого, дотримуйтесь і більш загальних правил:  

  1. Якщо є змога використовувати агентські акаунти – юзайте саме їх. Адже високий рівень трасту дозволить вам спростити процес проходження модерації навіть у такий непростий період; 
  2. Будьте обережні при виборі креативів, адже якщо вони будуть занадто агресивними, або хоч з незначним натяком на потенційні порушення правил рекламного майданчика, то є непримарний ризик опинитися в бані; 
  3. Не сподівайтесь утримати ваш ROI, адже він точно буде просідати. Адже, як ми вже згадували, вам доведеться конкурувати з шаленими бюджетами, через що ціни на рекламу будуть рости незалежно від того, з якою вертикаллю ви працюєте. 

Головне – це усвідомлення, що поточна ситуація тимчасова. Тож відноситись до неї треба, як до можливості отримати безцінний досвід роботи у найстресовішій ситуації, з якою тільки можна зіткнутися, заливаючи трафік з ФБ. 

Підведемо підсумки 

Тож що нас очікує протягом найближчих місяців? Якщо тезисно, то: 

  • Посилення модерації, що може призвести до частіших відхилень наших РК, чи навіть до банів; 
  • Зростання рекламних бюджетів через збільшення обсягів самого ринку. Особливо відчутно для тих, хто заливає американський трафік; 
  • Ріст конкуренції на інших рекламних майданчиках, які будуть використовувати маркетологи для диверсифікації джерел трафіку. 

Ситуація важка, проте ніяк не критична. І якщо ви будете залишатися раціональними, та з розумом витрачати ваш рекламний бюджет, то точно зможете отримати профіт навіть у таких непростих умовах. 

А чи відчули ви наслідки шторму ФБ, або все ж не бачите нічого критичного? Діліться досвідом у нашому Telegram-ком’юніті, де ми завжди говоримо на актуальні теми зі світу арбітражу. 

З повагою, Ваш Ґік! 

Категорія: