Привіт, спільното! Оптимізація рекламних кампаній – це один з ключових аспектів праці арбітражника. І найголовніше – аби було що саме оптимізувати. Бо ситуації, коли по вашому оголошенню буквально відсутні кліки – це не така вже і фантастика. Тож що робити у цьому випадку? Розповідаємо!

А перш ніж ми розпочнемо, нагадуємо вам про суміжні матеріали. Зокрема ми вже розповідали про те, що таке CTR та CRO. Радимо ознайомитись!  

Від чого загалом залежить кількість кліків по оголошенню?

Якщо ви вважаєте, що кількість кліків по вашому креативу напряму залежатиме від того, яку вартість за той самий клік ви виставите – то ви маєте рацію, але лише частково. Річ у тому, що попри більш-менш оптимальну систему RTB-аукціону, коли музику замовляє той, хто більше платить, нерідко існують ситуації, коли вартість кліку однакова у декількох адвертів.

У такому разі, Google Ads звертає увагу на наступний, не менш важливий критерій – ключові слова. Якщо система вважає ваше оголошення більш релевантним, з огляду саме на ключові слова, то ваше оголошення буде пріоритетними ніж конкурентні, якщо ви маєте однакову вартість кліку.

Але яким взагалі має бути CTR? Це все залежить від багатьох факторів, але ключовий – це, звісно, обрана вертикаль, та навіть ГЕО. Якщо для однієї зв’язки клікабельність на рівні 5% буде нормою, то для іншої – це вкрай замало. Додаємо сюди й фактор сезонності: новорічні товари актуальніші саме у грудні, не в серпні. Тож тут, мабуть, найкраще буде аналізувати конкурентів, та підглядати на CTR більш успішних РК у вашій ніші, щоб мати більш-менш об’єктивне уявлення про те, на які показники треба орієнтуватися.

Як підвищити кількість CTR в Google Ads

Тепер стосовно того, як збільшити кількість кліків по оголошенню. Попри те, що ми це робимо у контексті обговорення реклами в Google Ads, наші поради цілком раціонально вживати й відносно інших сіток. Хіба що за деяким винятком. Наприклад, далеко не всі рекламні майданчики роблять такий акцент на ключових словах, як той же Гугл.

1. Завжди слідкуємо за статистикою та метриками

Варто віддати належне Google Ads бодай тому, що вони надають вкрай зручні інструменти як для вистежування поточного стану РК, так і для прогнозування.

Основний показник РК – це Quality Score, або ж «Лічильник Якості». Він формується зокрема тоді, коли ви додаєте додаткові ключові слова до акаунту. Чим краще метрика – тим більше ви зможете отримувати кліків по ваших оголошеннях.

Ключові лічильники, що впливають на Quality Score, це:

  • Прогнозований СTR
  • Якість просуваємих сторінок
  • Релевантність рекламних оголошень, їх тексту

Дуже важливо слідкувати за вашим Quality Score та намагатися робити так, щоб він знаходився на рівні якомога ближчим до 10/10. Для цього треба завжди працювати над оптимізацію РК, зокрема експериментувати над текстами оголошень, доки не знайдете свій золотий ґрааль.

2. Звужуємо охоплення ключових слів та тематики, щоб краще потрапляти в таргет

Очевидним є й те, що по оголошенню клікає виключно цільова аудиторія. Ваша реклама не може бути релевантною абсолютно для всіх. Навіть для більшості вона не стане актуальною. Проте ви все ж можете звузити коло тих, кого точно не зацікавить ваша рекламна пропозиція.

Якщо ви бачите CTR на рівні 5% чи навіть нижче, хоча по вашій ніші кількість кліків має бути значно вищою, то є ймовірність того, що ваші оголошення транслюються нецільовій аудиторії. І тут є декілька варіантів, як це можна виправити:

Звузити охоплення реклами, зробивши акцент виключно на ЦА. Так, наприклад, ви можете транслювати оголошення навіть на окремі регіони, якщо ви вважаєте, що ваш продукт зацікавить більше мешканців Києву, а не Полтави. Якщо ви ллєте трафік з України, як приклад.

Загалом покращити релевантність вашої РК. Це більш глобальна задача, яка передбачає зокрема роботу над ключовими словами. Треба розуміти, по яких запитах ваша ЦА шукає той товар, що ви просуваєте. І найбільш поширені запити використовувати в оголошенні: як у самому тексті, так і у заголовках.

Ці методи дозволять вам краще влучати саме в ЦА, завдяки чому збільшується і кількість кліків по рекламному оголошенню.

3. Інтегруємо додатки в оголошення

При роботі з контекстною рекламою від Google Ads ми не маємо таких же гнучких налаштувань, як при роботі з таргетинговою в ФБ. Проте ми все ж можемо хоча б частково персоналізувати нашу РК. Наприклад, інтегруючи додатки:

  • Додати меню сторінки, на яку веде оголошення
  • Кнопки «Зателефонувати»
  • Гео-посилання, якщо це необхідно

Подібні міри дозволять вам не лише збільшити ймовірність отримати клік, але й значно виділять вас на фоні конкурентів, що може мати позитивний вплив на вашу РК у більш довгій перспективі.

4. Тестуємо креативи, міняємо, шукаємо найбільш дієві

Якщо в оголошені використовуються креативи, вам варто спробувати провести їх тест. Про тестування креативів ми вже розповідали в окремому огляді. Але нагадаємо, що це метод дослідження, коли ви запускаєте однакові оголошення з різними креативами, та намагаєтесь знайти той банер, що буде приносити найбільше кліків.

Тестувати можна й оголошення в цілому, замінюючи взагалі будь-який елемент: заголовки, тексти, банери, чи навіть ГЕО. Головне – це не робити радикальних змін, а тестувати обережно. Наприклад, по методиці спліт-тестування.

5.  Збільшення вартості кліку

Ніхто цього не хоче, але найбільш ефективний спосіб швидко та без зайвого геморою підняти CTR можна шляхом підвищення вартості кліку. Таким чином ви обійдете конкурентів у аукціоні, проте очевидно, що постраждає ROI вашої РК. А враховуючи, що контекстна реклама і без того далеко не дешеве задоволення, то для деяких офферів такі методи можуть означати лише одне – збитки замість профіту. Тож підвищуємо ціну лише при умові, що ви зможете повернути інвестиції.

Висновок

Оптимізація рекламних кампаній для підвищення кількості кліків – це складний процес, але вкрай важливий. Отримані кліки – це те, що ми будемо конвертувати у прибуток. Тож якщо є можливість покращити вашу РК, щоб отримати 1-2% CTR, то це неодмінно треба робити. Проте підвищувати ціну кліку – це вже той крок, на який варто йти тільки у крайньому випадку, витискаючи максимум з поточного цінового діапазону!

А чи купуєте ви рекламу в Google Ads, та як саме вам вдається підвищувати CTR? Завітайте до нашого Telegram-ком’юніті, де ми щодня обговорюємо шляхи покращення РК та збільшення прибутку!

З повагою, Ваш Ґік!

Категорія: