Привіт, спільното! Чи доводилось вам коли-небудь влаштовуватися на роботу? Ні, не на ту, що ви робите зараз. А на нормальну, де гроші платять?  

Жарти-жартами, проте ринок працевлаштування настільки зацікавлений в нових працівниках, що залучення арбітражників до просування окремих вакансій – це вже звична практика. Настільки, що встигла сформуватися окрема HR-вертикаль. 

Власне, про те, як працюють HR-оффери ми розповімо в нашому сьогоднішньому огляді. А перед початком радимо ознайомитися з нашими оглядами інших вертикалей. Зокрема ми писали про те, чи актуальні наразі свіпстейки, та як вони працюють

Що таке HR-вертикаль? 

HR-вертикаль – це ніша, де представлені пропозиції від компаній, які пропонують залучати до них нових працівників. З технічного боку, ніша цілком звичайна: є пропозиція, ми її просуваємо, отримуємо профіт, коли лід нашою пропозицією скористувався. 

До того ж, тут ми підкреслимо, HR-вертикаль – це біла ніша. Тому її можна сміливо радити новачкам, які бояться таких слів як клоака та модерація

Лити трафік нам необхідно як на великі компанії, по типу умовної Bolt чи Uber, так і на менш помітні, чи навіть локальні. Останні заслуговують на особливу увагу, адже дозволять вам працювати в тих ГЕО, де ринок не настільки перенасичений рекламою, що дозволить вам отримати профіт, не переплативши при цьому за РК. 

Вимогу до ЦА формує, традиційно, сам роботодавець. Серед головних вимог будуть: 

  1. Вік  
  2. Спеціальні навички, наявність певних посвідчень (як посвідчення водія, чи медична книжка, наприклад) 
  3. А також, звісно, ГЕО 

Варто також підкреслити, що по деяких спеціальностях вимог вкрай багато. Через це працювати з HR–офферами складніше, ніж може здаватися на перший погляд. Адже налаштувати таргет так, щоб заливати трафік з необхідною спеціалізацією, доволі важко. Тож велика якась частина відлітатиме в треш, чому не варто дивуватися. 

Як працювати з HR-офферами? 

Схема роботи з HR-офферами мало чим відрізняється від інших вертикалей: 

  • Перш за все нам необхідно обрати оффер. Ви можете вийти напряму на роботодавця, або ж знайти відповідну пропозицію в CPA-мережі.  
  • Далі – створюємо рекламну кампанію, яка відповідала б умовам оффера. Налаштовуємо таргет.  
  • Наостанок – постійно оптимізовуємо РК, щоб менше трафіку відлітало в треш, а кількість конверсій тільки збільшувалась. 

Власне, особливу увагу варто приділити саме останньому пункту. Адже успіх в HR-вертикалі напряму залежить від того, наскільки якісно ви оптимізуєте вашу РК, чи зможете правильно зрозуміти ціль та підлаштуватися під неї. 

Звідки заливати трафік на HR-оффери? 

Ми вже підкреслили, що HR – це біла вертикаль. Тож ви майже ніяк не обмежені в тому, через які джерела просувати той чи інший оффер.  

Оптимальними джерелами трафіку для HR-офферів можна вважати: 

  • Таргетингова та контекстна реклама. Також є сенс прибігти до тизерної, але тут вже залежить від спеціальності, яку ви просуватимете; 
  • Використовуйте дошки оголошень, актуальні для того ГЕО, з яким ви працюєте; 
  • Використовуйте сервіси для пошуку роботи, як Work.ua, наприклад; 
  • Локальні групи в соціальних мережах: пов’язані не лише з пошуком роботи, але й будь-які, де люди можуть зокрема спілкуватися; 
  • Канали в месенджерах
  • Регіональні, міські сайти. 

Головне, що треба враховувати при пошуку джерела, це ГЕО, з яким ви працюєте. Якщо для Тір-1 та Тір-2 актуальними будуть спеціалізовані вебсайти, чи та ж таргетингова реклама, то для Тір-3 буде раціональніше заливати УБТ з локальних каналів: як то групи в ФБ, або ж канали в ТГ.  

Мабуть, усі ви коли-небудь бачили групи з назвою “Пошук роботи Київ”, наприклад. Тож це для нас ледь не ідеальне джерело, хоча і конкуренція тут буде відповідно високою. Успіх буде залежати напряму від вашої пропозиції. 

Детальніше проаналізуйте ринок, з яким плануєте працювати, на предмет того, хто і як зазвичай шукає роботу. Для цього можна використовувати як такі популярні сервіси, як Statista, так і читати локальні видання, які інколи проводять подібні дослідження та діляться результатами у пабліку. 

Ключові переваги HR-офферів 

Мабуть, цілком очевидно, що заливати трафік на HR-оффери точно варто. Особливо, якщо ви все ще в пошуках вертикалі, то спробувати себе в якості спеціалісту з підбору персоналу – чому б ні?  

Пропонуємо також підсумувати усі переваги цієї ніші: 

  1. HR-вертикаль біла, завдяки чому з нею зручно працювати. Головне – лити трафік на легальні вакансії; 
  2. Вертикаль завжди буде актуальною, тому що постійно з’являються нові робочі місця, та й люди завжди шукають роботу, навіть якщо вони вже працевлаштовані; 
  3. З деякими з роботодавців працювати вкрай легко, адже вони не потребують додаткової реклами. Наприклад, багато хто хотів би працювати в Bolt, але не знає, як туди влаштуватися. Допоможіть їм, і ще й отримаєте за це суттєву винагороду; 
  4. Витрати на рекламу можуть бути взагалі мізерними, якщо ви заливатимете УБТ по схемі, яку ми описали трохи вище. Тож наступна суттєва перевага – це високий ROI
  5. Ну і перспективи. Попри те, що пошук роботи буде завжди актуальним, ніша все ще не опанована, тож ви маєте змогу зайняти своє місце на цьому ринку. 

Тож безумовно, попри те, що цій вертикалі приділяють не так багато уваги, її точно не варто ігнорувати. Так, отримати конверсію інколи доволі складно. Проте у випадку, коли ви якісно оптимізували РК, ви точно будете отримувати стабільний, а головне – суттєвий прибуток. 

Висновок 

Недоліки в HR-ніші також є, зокрема точно не варто лити на ті вакансії, які не мають попиту серед людей, що шукають роботу. Також тут не все залежить лише від вас. Наприклад, якщо конверсія зараховується лише тоді, коли людина пройшла співбесіду, а вона взагалі туди не прийшла – то ви втрачаєте гроші, хоча ніяк не можете вплинути на це. Але це нюанси, яких достатньо і в будь-якій інші вертикалі. 

А чи працюєте ви з HR-офферами, чи може працювали з ними в майбутньому? Діліться досвідом в нашому Telegram-ком’юніті, де ми обговорюємо усі актуальні та профітні вертикалі!  

З повагою, Ваш Ґік! 

Категорія: